Regionalna verzija Amazona kreće iduće sedmice

Delta holding je prošle godine ostvarila prihode od 618,8 miliona eura i EBITDA-u od 63 miliona eura.

Na godišnjoj konferenciji za novinare Milka Vojvodić, generalni direktor Delta holdinga i viši potpredsjednik ove kompanije za finansije i ekonomiju istakla je da je ovo najuspješnija godina u istoriji Delta holdinga.

“Prema ovim rezultatima 2021. godina je nauspješnija u poslovanju Delte, od 2011. godine kada se kompanija odlučila za krupan zaokret u svom portfoliju i napustila biznis maloprodaje”, izjavila je Vojvodić dodavši da je prošle godine u budžet Srbije uplaćeno 126,7 miliona eura, prenio je srbijanski Danas.

Najveća investicija Delta holdinga, platforma za e-komerc Ananas trebalo bi da počne sa radom već sljedeće sedmice, a do 2025. godine ulaganje u ovu platformu dostići će 100 miliona eura, a trebalo bi da zapošljava 900 ljudi.

Marija Desivojević, viša potpredsjednica Delta holdinga zadužena za strategiju i razvoj istakla je da je ova platforma namijenjena cijelom regionu.

“Trenutno imamo 80 zaposlenih uz još 100 zaposlenih u partnerskim kompanijama koji su posvećeni ovom projektu. Akcenat stavljamo na logistiku i želimo da ispunimo obećanje da ono što se naruči bude isporučeno već sutradan”, rekla je Desivojević.

Podsjetimo da je Ananas zamišljen kao verzija Amazona za naš region, a obuhvatao bi i BiH.

Milionske investicije

Najveći doprinos rezultatima Delte prošle godine ostvario je Delta agrar sa 260 miliona eura prihoda. Prema riječima Dejana Jeremića, generalnog direktora ove kompanije plan za sljedeću godinu je 307 miliona eura prihoda.

Angelina Nekić, direktorka kompanije najavila je za ovu godinu investicije od 45,5 miliona eura i to mahom u Sava Centar.

Što se tiče Delta Auta, kompanija će ove godine graditi prodajni centar na 15.000 kvadrata i za 21 miliona eura.

Check Also

Pivara „Trebjesa“ dobila sertifikat Top Employer 2023.

Pivara „Trebjesa“ prvi je put dobila dvostruku nagradu Instituta Top Employer, odnosno sertifikat „Top Employer …

Leave a Reply

Your email address will not be published.