Nagli rast cijena energije primorao evropske vlade na subvencije i olakšice

Nagli rast cijena energije na tržištu podigao je na noge evropske vlade koje pokušavaju zaštititi građane od cjenovnog udara i pomoći im s plaćanjem vrtoglavo visokih računa, javlja Reuters.

Austrija

Austrijska vlada najavila je krajem januara novčanu pomoć domaćinstvima i suspendovala paušal za zelenu struju u ovoj godini, procijenivši vrijednost mjera na 1,7 milijardi eura.

Belgija

Belgijska vlada priopćila je početkom februara da će smanjiti porez na dodanu vrijednost na električnu energiju u sklopu paketa mjera zaštite potrošača od rastućih cijena energije.

Britanija

Britanski energetski regulator objavio je da će zbog rekordno visokih cijena gasa u svijetu podići reguliranu cijenu energije za najširu kategoriju domačinstava od 1. aprila za 54 posto.

Kako bi ublažila udar, vlada je paralelno predstavila paket mjera koji uključuje 200 funti popusta na račune za struju za sva domaćinstva, s rokom povrata od pet godina, te 150 funti popusta na prirez za oko 80 posto domaćinstva u Engleskoj.

Bugarska

Bugarska vlada zamrznula je regulisane cijene struje i grijanja za domaćinstva do kraja marta.

Češka

Donji dom češkog parlamenta usvojio je vladin prijedlog zakona kojim se domaćinstvima olakšava sticanje prava na socijalnu pomoć za stanovanje, što bi trebalo pomoći najranjivijima na skok cijena energije.

Francuska

Francuska se obvezala da ograniči rast regulisanih cijena struje na četiri posto kroz nalog vlade elektroenergetskoj kompaniji EDF, koja je u 80-postotnom državnom vlasništvu, da konkurenciji prodaje jeftiniju struju proizvedenu u nuklearnim elektranama.

Njemačka

Njemačka vlada saopštila je kako bi ove godine mogla ukinuti naknadu za obnovljive izvore energije u računima za struju kako bi ublažila pritisak rastućih troškova energije na milione domaćinstava.

Grčka

Grčka je najavila povećanje minimalne plate za dva posto i smanjenje poreza na imovinu za daljih 13 posto kako bi pomogla domaćinstvima koja se bore sa sve većom inflacijom i višim troškovima energije, prema riječima premijera Kyriakosa Mitsotakisa.

Italija

Vlada u Rimu potrošila je od jula više od osam milijardi eura kako bi obuzdala poskupljenje struje za domaćinstva.

Prošlog mjeseca Rim je najavio još jedan paket mjera, vrijedan 1,7 milijardi eura, ciljajući na smanjivanje ogromnih računa za energiju i pomoć kompanijama u prevladavanju najnovijeg vala zaraze koronavirusom.

Holandija

Holandija je smanjila poreze na energiju za osam miliona domaćinstava.

Norveška

Norveška je u decembru subvencionirala račune za struju domaćinstvima, pokrivši nešto više od polovine iznosa iznad određenog praga. Potom je povećala taj udio na 80 posto u razdoblju od januara do marta.

Poljska

Poljska je najavila smanjenje poreza na energiju, benzin i osnovne prehrambene artikle i novčanu pomoć domaćinstvima.

Španija

Španija je smanjila nekoliko poreza kako bi snizila iznose na računima do kraja 2021. godine. Krajem prošle godine odlučila je da produži mjeru do maja 2022.

Ograničila je i rast reguliranih cijena gasa, ali je ipak odustala od preuzimanja oko 2,6 milijardi eura ekstraprofita koji su energetske kompanije, kako je tvrdila, nepošteno zaradile u cjenovnoj krizi.

Švedska

Švedska će domaćinstvima najteže pogođenima rastom cijena struje isplatiti kompenzaciju, a vlada će za te mjere izdvojiti šest milijardi švedskih kruna (576 miliona eura).

Evropska komisija

Zemlje EU-a najvećim dijelom samostalno kreiraju svoju energetsku politiku, a prema propisima EU-a smiju poduzeti hitne mjere kako bi zaštitile potrošače od većih troškova.

Evropska komisija je u oktobru objavila popis mjera koje članice Unije smiju uvesti, ne kršeći propise o tržišnom natjecanju, uključujući pomoć siromašnijim domaćinstvima, finansiranje obnove koja smanjuje potrošnju energije i izuzimanje ugroženih kućanstava od viših poreza na energiju.

Izvor: balkans.aljazeera.net

Check Also

Nakon kupovine Sberbank u Srbiji, Miodrag Kostić povećava udio u Addiko banci

Iako je kontinuirana kriza u posljednje tri godine mnoge stajala zatvaranja firmi, nema sumnje da …

Leave a Reply

Your email address will not be published.