Luksuzni turistički kompleks “Smokva bay” gradiće se na Smokvici (foto)

Dodajte komentar

Luksuzni turistički kompleks “Smokva bay” počeće da se gradi na Smokvici, nedaleko od Reževića, nakon što je Direkcija za inspekcijske poslove Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, dala zeleno svjetlo na prijavu gradnje kompaniji “V.A.S. invest” za gradnju hotela sa pet zvjezdica.

Time, nakon punih 17 godina i agonije kroz koju su prolazili od kada je kompanija iza koje stoji rusko-izraelski kapital za čak 25 miliona eura kupila 13 hektara zemljišni kompleks od Opštine Budva i mještana, počinje realizacija gradnje jednog od najvećih turističkih rizorta na budvanskoj rivijeri, čija je vrijednost procijenjena na 260 miliona eura. U međuvremenu su investitori, koji su godinama čekali da se usvoje planska dokumenta, dokupili još četiri hektara, da bi prije dvije i po godine započeli i zemljane radove i izgradnju infrastrukture, za šta su potrošili dodatnih 12 miliona eura.

Kako piše u zapisniku o inspekcijskom pregledu, u koji su “Vijesti” imale uvid, data je dozvola da se mogu izvoditi radovi na gradnji hotela, i to lamele C, na lokalitetu Smokvica. Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović tačno prije godinu je dao je zeleno svjetlo za gradnju “Smokva bay” – turističkog naselja sa hotelom sa pet zvjezdica sa vilama i depadansima.

”Smokva bay” predviđa kompleks dva hotela sa rezidencijalnim kompleksom vila, koje će se kaskadno spuštati ka moru, te izgradnju niza pratećih sadržaja, od rekreativnih do trgovačko ugostiteljskih. Riječ je o prvom privatnom ljetovalištu na našoj obali.

Kako se navodi u idejnom rješenju, hoteli će biti iz svjetskog lanca hotela “Accor” – i to brendovi “Raffles” i “Fairmont”.

”V.A.S. invest” sada počinje gradnju lamele C hotela, što je prva faza, dok bi se u drugoj fazi se gradiIa preostala lamela B hotela.

Izgradnja budućeg rizorta odvijaće se u fazama, odnosno gradiće se prvo jedan hotel i dio turističkog naselja sa vilama, te lungo mare sa pratećim objektima, a nakon toga i drugi hotel i ostatak rezidencijalnog kompleksa. Ono na čemu se u projektu insistira je da zauzetost terena ne bi bila veća od 0,2, dok bi izgrađenost bila 0,8.

Cijeli rizort je osmišljen kao ekskluzivan, autonoman, funkcionalno nezavisan kompleks koji predstavlja novi savremeni vid turizma. Kompanija je prethodno sa Javnim preduzećem Morsko dobro zaključila ugovor o 25-godišnjem zakupu dijela kamenite obale, koju će pretvoriti u plaže.

Opština Budva je prije 17 godina, nakon što je to odobrio loklani parlament, prodajom 62 hiljade kvadrata svoje zemlje konzorcijumu kompanija na lokalitetu Smokvica inkasirala 13 miliona eura. To je bila najveća finansijska injekcija koju je jedna lokalna uprava u Crnoj Gori ikada do tada prodajom svoje imovine dobila. Opštini Budva prodaja zemlje na Smokvici omogućila je stabilizaciju finansijskih prilika, u kojima se tada nalazila, redovnu isplatu zarada zaposlenima, ali i početak investiranja.

Ipak, iako su očekivali da će ubrzo realizovati svoje zamisli, investitore su ubrzo dočekali veliki problemi.

Planski dokument, kojim je obuhvaćen veliki zemljišni kompleks ističe, kada Opština Budva, odnosno njena Agencija za planiranje pristupa izmjenama Urbanističkog projekta “Turističko naselje Smokvica”. Međutim, tada kreću muke po investitore. Ministarstvo održivog razvoja i turizma u četiri navrata je vraćalo planski dokument na doradu, jer resor kojim je tada upravljao Branimir Gvozdenović uvijek je nalazio propuste planera i vraćao Urbanistički projekat na doradu, prolongirajući početak milionske investicije.

Tek 2017. planski dokument dobija zeleno svjetlo Ministarstva održivog razvoja, i to kada ga je preuzeo tadašnji ministar Pavle Radulović. Investitori raspisuju i međunarodni konkurs za izgled budućeg turističkog rizorta. Ubrzo zeleno svjetlo na Urbanistički projekat daje i lokalna samouprava, predvođena Demokratama i Demokratskim frontom, koji su se takođe saglasili da na Smokvici nikne višemilionski vrijedan turistički kompleks. Investitori su prethodnih godina gradili infrastrukturu, a i radili na projektnoj dokumentaciji, koja je sada predata na saglasnost.

Izvor: Vijesti

Foto: smokvabay.com

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *