CG će sklopiti ekonomske sporazume sa sedam država

Dodajte komentar
Ministarstvo finansija

Vlada Crne Gore je zaključkom zadužila Ministarstvo vanjskih poslova da nastavi aktivnosti u cilju daljeg jačanja sistema ekonomske diplomatije, navodi se u Izvještaju o realizaciji Programa rada Vlade Crne Gore za 2021. godinu. Dokument je objavljen na sajtu Vlade.

Ministarstvo vanjskih poslova je, kako se navodi, obavilo koordinaciju u okviru realizacije više projekata i inicijativa sa Mađarskom, Turskom Italijom, Rumunijom i Izraelom.

“Obavljena je promocija ekonomskih potencijala Crne Gore, kroz aktivnosti diplomatsko-konzularne mreže u različitim formatima (razgovori, prezentacije, događaji, konferencije, sajamske manifestacije, izložbe, bazari, dostava promotivnih brošura)”, navedeno je u izvještaju.

Pokrenute su ili nastavljene inicijative za zaključivanje sporazuma, kroz jačanje ugovorno-pravne osnove, u okviru sporazuma koji se odnose na slobodnu trgovinu, investicije i druge oblasti povezanih sa ekonomijom, sa sedam država i izmjena sporazuma sa jednom državom.

“Za zaključivanje sporazuma o slobodnoj trgovini sa Alžirom, Tunisom, Marokom, UAE, kao i za izmjenu Sporazuma sa Ukrajinom, dok su u proceduri Sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji sa Ujedinjenim Kraljevstvom, Sporazum o ekonomskoj saradnji sa Kazahstanom, te Sporazum o uzajamnoj zaštiti investicija sa Mađarskom”, navodi se u izvještaju.

(RTCG)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *