Amazon ostvario najveći jednodnevni dobitak u istoriji američke berze

Dodajte komentar

Gigant e-trgovine na putu je da uveća svoju tržišnu vrednost za skoro 200 milijardi dolara ukoliko se rast vrijednosti njegovih akcija od 14 odsto, postignut u trgovanju po jučerašnjem zatvaranju Wall Street-a nastavi i danas tokom redovnog trgovačkog dana.

Amazon vraća američkom tržištu kapitala ono što je Meta Platforms oduzela samo dan ranije, zaključuje Bloomberg.

To bi bio najveći jednodnevni dobitak u istoriji američke berze samo dan nakon što je matična kompanja Meta Platforms dotakla drugi kraj tog spektra.

Do porasta cijene akcija Amazona došlo je nakon što je prodaja njegovog poslovnog segmenta sa računarstvom u oblaku nadmašila ranije procjene Wall Street analitičara, a kompanija je podigla cijenu pretplate na Amazon Prime striming servisu. Ti elementi zasijenili su prognoze prodaje i operativnog profita u tekućem kvartalu koje su bile nešto ispod očekivanja.

Rast vrijednosti akcija Amazona dolazi nakon što su rezultati Mete imale najgori dan od marta 2020. godine, posle čega se strahovalo da će se taj događaj preliti na druge Big Tech kompanije. Ipak, pokazalo se da upravo suprotno, i da su sve ostale Big Tech kompanije u plusu, osim Mete, koja jedina od njih ima poslovni model zasnovan na društvenoj mreži.

Apple je trenutni rekorder za dodatnu tržišnu vrijednost nakon što je prošle nedjelje dobila oko 179 milijardi dolara dan nakon izvještaja o svojoj kvartalnoj zaradi.

Dobitak od 200 milijardi dolara za Amazon bio bi veći od tržišnih vrijednosti više od 90 odsto kompanija u S&P 500 indeksu, prema podacima koje je prikupio Bloomberg.

(Biznis.rs)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *