Sedam stvari koje možete da uradite ukoliko vam je otkazan let

Kako da isplanirate šta ćete raditi u slučaju otkazanih i odloženih letova i prije nego što se dogode?

Zbog niza problema – vremenskih prilika, nedostatka radne snage, smanjenog kapaciteta – kašnjenje i otkazivanje letova može postati velika gnjavaža.

Iako to možda nećete moći u potpunosti da izbjegnete, postoje koraci koje možete da preduzmete kako biste spriječili veće katastrofe.

Da biste se zaštitili od neočekivanih situacija, evo šta možete da uradite:

1. Uzmite povrat novca za avionsku kartu ako vam je to najbolja opcija

Ponekad su kašnjenja i otkazivanja letova toliko značajna da možete da otkažete let i dobijete povrat novca. Naime, ako je let iz bilo kojeg razloga otkazan, a putnik odluči da ne želi da ponovo rezerviše isti u toj avio-kompaniji, putnik ima pravo na puni povrat novca.

2. Djelujte brzo

Kada je let otkazan ili odložen, učinite sve što možete da što prije razgovarate s agentom. Na primjer, ako ste u vazdušnoj luci i čekate u redu za razgovor s agentom za prodaju karata, iskoristite to vrijeme da dođete do kompanije putem njihove aplikacije ili telefonom. Takođe koristite veb-lokacije kao što su Google letovi ili Skyscanner da biste pratili alternativne rasporede letova.

3. Saznajte kako da stignete do avio-kompanije

To nije lako da učinite putem telefona, jer su telefonske linije uglavnom zauzete. Zato razmislite o društvenim mrežama ili čak idite pravo u vazdušnu luku kako biste razgovarali s agentom za prodaju karata.

4. Držite se direktnih letova

Što manje presijedanja letova, manja je vjerovatnoća da ćete kasniti. Naravno, direktne linije mogu da budu skuplje, ali u ovom slučaju, uz svu neizvjesnost s putovanjem, malo više novca će vam doći kao osiguranje od neočekivanih kašnjenja ili otkazivanja. Radije gledajte fleksibilne cene i izbjegavajte naknade za otkazivanje ako možete.

5. Rezervišite zajedno mjesta ako putujete s prijateljima ili porodicom

Kako biste osigurali da sjedišta vaših saputnika ne budu raštrkana uokolo nakon otkazivanja leta, rezervišite sva sjedišta kao dio jedne rezervacije, jer je veća vjerovatnoća da ćete tako imati ponovo rezervaciju za drugi let i biti svi zajedno.

6. Isplanirajte više vremena između letova s ​​presijedanjem

Opšte pravilo je da date sebi 60 do 90 minuta za povezivanje s domaćim letovima i dva sata za međunarodne letove, piše Lifehacker. Međutim, bolje je da imate duži odmor – odnosno oko tri ili četiri sata. Naravno, to vam produžava vrijeme putovanja, ali zamislite to kao oblik putnog osiguranja, pogotovo ako morate na neki let koji ide samo nekoliko puta dnevno.

7. Razmislite o kupovini putnog osiguranja

Kreditna kartica vam vjerovatno nudi određenu zaštitu za otkazane letove, tako da bi bilo dobro da uvjek platite avionske karte karticom. A ako imate troškove putovanja koje ne želite da platite u slučaju otkazivanja ili odlaganje leta, uzmite dodatno putno osiguranje koje će pokriti te troškove. Osiguranje se može uvelike razlikovati u odnosu na ono što zapravo pokriva, stoga dva puta provjerite što sve može da pokrije.

(B92)

Check Also

Memorandum CBCG i 16 istitucija: Zajednički razvijaju finansijsku edukaciju

Centralna banka Crne Gore (CBCG) inicirala je Memorandum o saradnji na implementaciji Programa razvoja finansijske …

Leave a Reply

Your email address will not be published.