Prihodi budžeta u januaru106,7 miliona eura, 20,4 odsto veći u odnosu na januar prošle godine

Dodajte komentar

Prihodi državnog budžeta u januaru ove godine iznose 106,7 miliona eura (neto) i veći su za oko 20,4 odsto ili 18,1 miliona eura u odnosu na januar prošle godine, preliminarni su podaci Ministarstva finansija i socijalnog staranja (MFSS).

Januarski prihodi su i iznad plana budžeta za 2,9 miliona eura, odnosno 2,8 odsto, saopštili su iz MFSS.

Navode da je nastavljen trend rekordne naplate prihoda iz 2021. godine, te da su prihodi od poreza na dodatu vrijednost (PDV) iznad plana za januar za 1,3 miliona eura (2,6 odsto) i iznose 50,3 miliona eura. “Januarski prihodi od akciza su iznad plana za 2,1 milion eura ili 10,9 odsto, a iznose ukupno 21,1 milion eura”

“Ovo su prvi signali da smo realno planirali budžet za ovu godinu i da nije tačna priča o neodrživosti programa reformi “Evropa sad”. Nastavljamo da obezbjeđujemo stabilne prihode budžeta i pored značajnog smanjenja poreskog opterećenja na zarade, kojim je omogućeno najveće ikad povećanje plata u Crnoj Gori i to u jednoj godini”, poručio je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

U predstojećem periodu, navode iz tog resora, se očekuje još bolja naplata prihoda jer će se, kako kažu, osjetiti efekti povećanja zarada iz programa reformi, veće potrošnje…

“Prema podacima Uprave prihoda i carina, bruto naplata prihoda za januar iznosi 117,16 miliona eura, što je za 6,84 odsto više nego u januaru 2019, godini u kojoj su bili rekordni prihodi”

Istakli su da će taj resor krajem februara objaviti objedinjene januarske podatke o svim prihodima i izdacima budžeta, u okviru redovnih mjesečnih izvještaja.

“Crna Gora je u 2021. godini ostvarila rekordnu naplatu budžetskih prihoda, čime je premašila i „rekordnu“ 2019. godinu, o čemu je detaljan izvještaj na sajtu MFSS-a”, saopšteno je iz tog resora.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *