Hrvatskoj prijeti “cunami” poskupljenja

Dodajte komentar

Nakon poskupljenja hrane, goriva i energenata Hrvatsku čeka ogroman talas poskupljenja svih mogućih usluga.

Mnoge zanatlije, poput frizera, kozmetičara, automehaničara, građevinara od njih upozoravaju da će brojna poskupljenja dovesti do katastrofalnih posledica kao što su zatvaranje radnji i gubitak radnih mjesta.

Frizeri bar 20 odsto

Ivica Zanetti, predsjednik Udruženja iz sekcije frizera, najavio je poskupljenje frizerskih usluga. “Moramo pratiti ostala poskupljenja da bismo opstali. Najviše će nastradati mali frizerski saloni, kazao je Zanetti za Index.

Napominje kako se u poskupljenja neće ići samo zbog rasta cijena energenata već je poskupio i sav repromaterijal. Koliko će cijene porasti, ne može reći. “Sve je poskupelo za 20 odsto pa je realno da će za toliko poskupjeti i frizerske usluge”, rekao je Zanetti.

Kozmetičari do 30 odsto

Antonija Tretinjak, predsjednica Udruženja iz sekcije kozmetičara, za Index je rekla kako im dobavljači od utorka dižu cijene kozmetike i repromaterijala. “Čim prevoznici dižu cijene, automatski se dižu i cijene dobavljača i svega ostaloga. Prisiljeni smo da podignemo cijene od 20 do 30 procenata”, rekla nam je.

“Ludilo” u građevini

Zlatko Prosinečki, predsjednik Udruženja iz sekcije građevinara, za Index je najavio da će sigurno doći do poskupljenja u građevinskom sektoru. Osim poskupljenja energenata, na poskupljenje njihovog rada utiče, kaže, i poskupljenje materijala.

Ističe kako je sigurno da će sve u građevini poskupjeti. Za poređenje je dao cijene materijala kao što su drvo i gvožđe. Gvožđe je, navodi, bilo 5 kuna po kilogramu, sad je 16, negdje i 17 kuna, a dok je kubni metar drva prije godinu dana koštao 1.200 kuna, sad košta 3.000 kuna.

“Sad će poskupjeti i cement, a imamo i problem s robom iz Kine. Prije je kontejner robe koštao 7.000 eura, dok danas košta 40.000. To je ludilo”, kazao je Prosinečki koji ne vidi nikakvu normalizaciju cijena u bližoj, a ni daljoj budućnosti.

Automehaničari minimum 30 odsto

Robert Balog, predsjednik Udruženja iz sekcije automehaničara, za Index je rekao da su automehaničari još uvjek na istim cijenama, ali ne i zadugo. “Još nismo dizali cijene. Imaćemo sastanak jer je jasno da cijene ne mogu ostati iste. Ići će minimalno 30 odsto gore”, rekao je Balog i naveo da im je najveći trošak cijena grijanja, a poskupjeli su i autodijelovi.

Nema izbora ni za hemijsko čišćenje

Poskupjeće i hemijsko čišćenje. Predsjednik Udruženja iz sekcije hemijskih čistača Damir Juretić za Index je rekao kako ih je jako zateklo poskupljenje gasa i najavljeno poskupljenje struje. “Naše hemikalije su takođe poskupjele, neke za 30, neke za 50 odsto”, rekao nam je Juretić.

Navodi kako se cijena njihove usluge godinama nije mijenjala, ali da će se sad to promijeniti jer nemaju drugog izbora.

Izvor: Index

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *