Vlada uplatila 300.000 eura Meljinama

Dodajte komentar

Stečajni upravnik opšte bolnice Meljine Žarko Ostojić potvrdio je “Vijestima” da ova zdravstvena ustanova neće biti zatvorena i da je Vlada uplatila oko 300 hiljada eura pomoći.

Stečajni upravnik je sredinom januara informisao Vladu da će bolnica prestati sa radom, ako joj se novčano ne pomogne, odnosnom ako izvršna vlast ne izmiri prispjele obaveze. Riječ je o sumi od oko 720.000 eura.

”Neće doći do zatvaranja bolnice, već se radi na trajnom rješavanju ovog problema”, kazao je Ostojić.

On nije mogao da podijeli više informacija koji su modeli razmatraju za opstanak jedine zdravstvene ustanove u hercegnovskoj opštini.

Stečajna uprava je prošlog mjeseca tražila pomoć od Vlade zato što nije u mogućnosti da iz prihoda od redovnog obavljanja djelatnosti obezbijedi neophodni obim novca.

Stečaj je 2019. godine zatražila Elektroprivreda Crne Gore, koja nije mogla da naplati dug od četvrt miliona eura.Vlasnik Opšte bolnice Meljine je posebna kompanija “Meljine kompleks”, kojom većinski gazduje “Atlas CAP”.

Ostojić je 21. oktobra dostavio Vladi izvještaj o trošenju novca za period od decembra 2020. godine zaključno sa 30. aprilom 2021.godine i tada je tražio da se uplati 451,6 hiljada kako bi bolnica isplatila obaveza koje su nastale u periodu od početka maja 2009. do kraja septembra prošle godine.

“Na taj zahtjev nije odgovoreno, a bolnica nastavlja sa radom i ostvaruje nove obaveze za period od prvog oktobra 2021. do 30. novembra 2021. u iznosu od 269.719 eura. Za obaveze za decembar prošle godine još nijesu pripremljene fakture, pri čemu je iscrpljena mogućnost zaduženja kod dobavljača, te kod nastalih okolnosti bolnica je primorana da prestane sa pružanjem usluga zdravstvene zaštite zaključno sa krajem januara ove godine”, piše u dopisu koji je Ostojić u januaru proslijedio predstavnicima izvršne vlasti, a koji su “Vijesti” ranije objavile.

Ostojić je kazao da je neophodno da izvršna vlast u okviru svojih nadležnosti hitno zauzme stav o potrebi daljeg subvencionisanja nastavka rada bolnice, kako ne bi nastale neiscrpne posljedice njenog gašenja i da donese odluku o obezbjeđivanju novca za pokriće do sada prispjelih obaveza.

Ostojić je od Vlade tražio da pokuša da obezbijedi sastanak sa glavnim specijalnim tužiocem Milivojem Katnićem kako bi se razmotrila mogućnost ukidanja privremene mjere kojom je zabranjuje prodaja imovine bolnice.

Privatizacija Meljina biće pod lupom poslanika

Predsjednik skupštine Komisije za praćenje i kontrolu postupaka privatizacije Maksim Vučinić je kazao “Vijestima” da će odmah nakon vanrednih sjednica u parlamentu zakazati sjednicu Komisije gdje će predložiti plan rada za ovu godinu u kome će se naći i bolnica Meljine.

”Komsija treba da usvoji plan, a kontrola Meljina će biti jedan od prioriteta”, kazao je Vučinić.

Vučinić je prošle sedmice razgovarao o situaciji u ovoj zdravstvenoj ustanovi sa predstavnicima Opštine Herceg Novi i direktoricom Bolnice Oliveom Elez.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *