Krugman: “Vidim neprijatne paralele između kriptovaluta i hipotekarnog tržišta 2007. godine”

Ekonomista Pol Krugman, dobitnik Nobelove nagrade, dao je upozorenje za nestabilno tržište kriptovaluta, upoređujući trenutno stanje s krahom hipotekarnih kredita krajem 2000-ih.

Autor niza knjiga, bivši predavač na najprestižnijim američkim univerzitetima poput Prinstona i MIT-a, redovno objavljuje svoje komentare u New York Timesu.

U posljednjem članku Krugman je upozorio da ‘vidi neprijatne paralele’ između kriptovaluta i pada američkog hipotekarnog kreditnog tržišta, što je dovelo do kolapsa američkog stambenog tržišta i pokrenulo globalnu finansijsku krizu 2007-2008, prenosi Telegraf Biznis.

Hipotekarna kriza bila je rezultat toga što su banke davale zajmove osobama s niskim prihodima u vrijeme u kojem su kamatne stope bile niske, a cijene kuća rasle. Nakon što je tržište postalo zasićeno cene su počele da padaju, a istovremeno sve više i više dužnika nije bilo u stanju da izmiri obaveze kredita: djelimično zbog rasta kamatne stope i dijelom zbog manjka prihoda. S obzirom na preprodaje kredita bankama u cijelom svijetu, kriza se proširila i postala globalna financijska kriza, prenosi Telegraf Biznis.

Krugman tvrdi da se investitorima u kriptovalute, na sličan način prodaju financijski proizvodi bez istinskog razumijevanja rizika. On inače nije zaljubljenik u kriptovalute.

Bitkoin i druge digitalne valute naglo su pale posljednjih dana. Na vrhuncu je tržište kriptovaluta vrijedelo ukupno tri milijarde dolara.

Check Also

Povoljniji prevoz za građane upućene na liječenje van Crne Gore

Fond za zdravstveno osiguranje i nacionalna avio-kompanija Air Montenegro potpisali su Protokol o saradnji kojim …

Leave a Reply

Your email address will not be published.