Kompanije podižu plate radnicima: Kako se to odražava na tok inflacije?

Dodajte komentar

Šta je zajedničko bankama, avio-kompanijama i lancima brze hrane? Svi oni pomno prate rast plata, što bi moglo da bude ključ za to gdje dalje vodi inflacija.

Kompenzacije američkim radnicima porasle su za 4% u godini do decembra 2021, što je najveći porast u dvije decenije. Kompanije su naglasile, pošto su izvještavale o finansijskim rezultatima, da ne vide da će se ovaj trend u skorije vrijeme raspršiti.

Kako je rekao CEO Mekdonaldsa, Kris Kempčinski, “dok ulaze u tekuću godinu, očekuju da će i dalje biti pritiska na plate”, prenosi CNN Money.

Southwest Airlines je istakao planove za povećanje početnih plata “kako bi bili konkurentni na tržištu”, jer kompanija planira da zaposli još 8.000 radnika ove godine. Kompanija za transport, J.B. Hunt, primijetila je da je zbog “veoma teškog” tržišta rada, pogoršana situacija po pitanju obima vozača.

Takođe, porasla je cijena pri zaposlenju, kao i tzv. bonusi za prijave (eng. sign-on bonuses).

– Cijena rada raste, moraćemo da se nosimo sa tim – istakao je izvršni direktor JPMorgan Chase (JPM), Džejmi Dajmon, koji vodi najveću američku banku.

Zašto je to važno?

Rast plata može povećati troškove za preduzeća, ali je to pozitivan razvoj za radnike, barem u teoriji. Veće plate bi mogle pomoći u smanjenju fluktuacije i sagorijevanja u industrijama poput transporta. Međutim, kompletna slika je komplikovanija.

Kada su prilagođene inflaciji, plate i dnevnice u Sjedinjenim Državama su pale 1,9% za 12 mjeseci, zaključno sa decembrom – što znači da više cijene poništavaju dobitke u platama. Ipak, povećanje plata je važna komponenta priče o inflaciji.

Današnja ekonomija, piše CNN, izgleda veoma drugačije od one iz 1970-ih i 1980-ih, kada je poslednji put inflacija bila veliki problem za tu zemlju. Ali, ekonomisti su još uvjek u stanju pripravnosti zbog znakova “spirale cijena i plata”.

To je, navodi se, štetna povratna sprega u kojoj preduzeća podižu cijene, a radnici onda zahtijevaju veće plate da pokriju svoje račune. Ukoliko bi se taj obrazac nastavio, inflacija bi mogla da se zadrži čak i nakon što se blokade lanca snabdijevanja i drugi faktori povezani sa koronom – smanje.

U petak su akcije Visa skočile za skoro 11%, dok je Mastercard skočio 9%. Obije kompanije su objavile stabilnu zaradu u svojim posljednjim kvartalima i rekle da ne očekuju da će omikron smanjiti potrošnju. “Ne vjerujemo da će trenutni porast pandemije usporiti oporavak”, rekao je izvršni direktor Visa, Alfred Keli, i dodao: “Vidimo da ekonomije širom svijeta nastavljaju da se poboljšavaju”.

(Telegraf Biznis)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *