Hrvatska ponovo subvencioniše stambene kredite

Dodajte komentar

Građani Hrvatske i ove godine će imati priliku da dobiju subvencije za kupovinu stanova i kuća, kao za izgradnju kuća, saopštilo je hrvatsko ministarstvo građevine. Za te namjene ove godine vlada u Hrvatskoj je izdvojila 50 miliona kuna (oko 6,6 miliona eura).

Najveći iznos za koji mogu da se dobiju subvencije je 100.000 eura, odnosno 1.500 eura po kvadratu.

Prijava kako se navodi počinje tokom marta, a njoj prethodi dostavljanje ponuda od strane kreditnih institucija kod kojih će građani moći da se zaduže uz državne subvencije za kupovinu i izgradnju nekretnina.

Kako se podsjeća, cilj tih subvencija je demografska obnova društva, urbana regeneracija naselja, kao i da se smanji odlazak mladih porodica u inostranstvo.

Subvencija se dodjeljuje za prvih pet godina otplate kredita uz mogućnost produženja od dvije godine za svako novorođeno, ili usvojeno dijete u periodu dok traju subvencije.

Subvencije mogu da se produže za jednu godinu ako je porodica dobila ili usvojila još jedno dijete, kao i u slučaju da je neko od članova porodice ostao invalid.

Mjeru mogu da koriste svi građani mlađi od 45 godina i koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Rok otplate kredita ne smije da bude veći od 15 godina.

Subvencije se daju od 2017. godine i na njih je do sada potrošeno više od 60 miliona eura.

Iznose od 30 do 51 odsto rate kredita, najveće su za nekretnine u nerazvijenim područjima. U iznosu od 30 odsto mjesečne rate kredita daju se za nekretnine u gradovima poput Zagreba.

Kako se dodaje, jedan od pozitivnih trendova od kada se daju je i smanjenje prosječne godišnje Efektivne kamatne stope (EKS). Ona je za te kredite 2021. godine bila 2,17 odsto, a 2017. godine 3,35 odsto.

U Hrvatskoj je do sada odobreno više od 22.000 subvencija za stambene kredite.

Izvor: NovaEkonomija

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *