Hrvatska ne odustaje od “modela crnih lista” za trgovce

Dodajte komentar

Hrvatska ne odustaje od “modela crnih lista” za trgovce koji bi zamjenu kune eurom iskoristili za neopravdano dizanje cijena.

“Nije tačna informacija da je Ministarstvo odbacilo mogućnost korišćenja takvog modela i u Hrvatskoj”, kaže se u saopštenju Ministarstva kao reakcija na medijske objave prema kojima crnih lista neće biti.

“Ministarstvo privrede i održivog razvoja razmatra sve raspoložive opcije, od uvođenja etičkog kodeksa do objave crne liste, kako bi se očuvala sigurnost kupovine potrošačima, a euro uveo na efikasan i transparentan način”, istaknuto je u saopštenju Ministarstva.

“Analizirali smo iskustva drugih zemalja”

“Stručne službe Ministarstva privrede i održivog razvoja analizirale su iskustva i propise evropskih zemalja koje su posljednje uvodile zajedničku valutu. Jedan od kontrolnih modela koji su neke države članice koristile bila je i objava tzv. crne liste trgovaca koji su neopravdano podizali cijene”, dodaje se, te se ističe da će u procesu zamjene hrvatske kune eurom jedan od najvažnijih postulata biti zaštita potrošača od neopravdanog povećanja cijena, prenosi portal Index.

“Glavne mjere zaštite potrošača u procesu uvođenja eura u Hrvatskoj biće dvojno iskazivanje cijena, primjena fiksnog kursa konverzije prilikom preračunavanja, nadzor nad trgovcima i pružaocima usluga, te praćenje kretanja cijena najčešće korišćenih proizvoda na tržištu”, kažu u hrvatskom ministarstvu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *