Dok se čekaju poslovni rezultati pobjednik su velike banke

Izgledi o višim kamatnim stopama ove godine plaše investitore koji kupuju akcije tehnoloških kompanija i drugih sektora visokog rasta. Ali, to je druga priča za velike banke.

Akcije banaka su jako započele 2022. godinu, nastavljajući tako rast iz druge polovine prošle godine. “Invesco KBW Bank ETF”, koji kao svoje najveće holdinge ima Banku Amerike, JPMorgan Chase, US Bancorp i Citigroup, već je porastao više od 8% ove godine i više od 19% u posljednjih šest mjeseci.

Krajem ove nedelje, očekuje se da neki bankarski divovi, kao i najveća svetska investiciona kompanija u oblasti menadžmenta – BlackRock, izvijeste investitorima o svom stanju iz poslednjeg kvartala 2021. i o tome šta da očekuju u 2022.

US Bancorp i Banka Amerike objavljuju svoju zaradu u sredu, 19. januara. Dan ranije, 18. januara, Goldman Sachs treba da prijavi zaradu, a čeka se i reč Morgan Stanley banke.

Banke će, navodi CNN, imati koristi od povećanja kamatnih stopa, pod uslovom da one ne rastu prebrzo i ne utiču na potražnju za hipotekama, kreditnim karticama i drugim kreditima. Iako veće stope čine kreditiranje profitabilnijim za banke, postoji ograničenje koliko visoke stope mogu da prođu, prije nego što “ohlade” usijano tržište nekretnina.

Finansijske firme takođe napreduju, zahvaljujući procvatu na berzi, što je pomoglo u jačanju trgovinske aktivnosti. Porast akcija je takođe podstakao veću potražnju za spajanjima (tzv. merdžovanje) i inicijalnom javnom ponudom, i doveo do skoka unosnih naknada za investiciono bankarstvo.

Sve skupa, trendovi bi mogli povećati zaradu banaka. Analitičari predviđaju da je zarada JPMorgan Chase-a po akciji porasla za skoro 70% u 2021. Volstrit takođe predviđa značajno povećanje profita za Citigroup, koji je sada pod vođstvom nove izvršne direktorke Džejn Frejzer.

Finansijska kompanija Wells Fargo konačno kreće da se oporavlja nakon godina lošeg učinka, zbog skandala sa lažnim računima.

Ali, investitori žele da čuju šta ove banke imaju da kažu o brzom širenju omikrona i kako bi to moglo da utiče na tržišta i privredu do kraja godine. Nekoliko vodećih kompanija sa Volstrita, uključujući JPMorgan Chase, Goldman Sachs i BlackRock, odložilo je planove da se njihovi radnici vrate na posao, uprkos pritisku Erika Adamsa, novog gradonačelnika Njujorka, da se ljudi vrate u kancelarije na području Velike jabuke, prenosi Telegraf Biznis.

Investitori će takođe biti radoznali da čuju šta generalni direktor JPMorgan Chase-a, Džejmi Dajmon, i drugi najviši rukovodioci banaka imaju da kažu o nedavnom porastu prinosa na dugoročne obveznice. Postoje zabrinutosti da bi Federalne rezerve ove godine mogle da povećaju stope agresivnije nego što se očekivalo, kako bi smanjile inflaciju.

Taj scenario bi doveo da “zahlađenja” na stambenom i berzanskom tržištu. Govoreći o inflaciji, američka vlada će u srijedu iznijeti podatke o indeksu potrošačkih cena u decembru. CPI (Consumer price index) je, inače, porastao 6,8% tokom 12 mjeseci, zaključno sa novembrom 2021. godine.

Check Also

Lista automobila koji su trošili najmanje goriva od 1975. do danas

Prema sajtu Statista, kada kupuju automobile potrošačima nije toliko bitan ni njihov izgled, pa čak …

Leave a Reply

Your email address will not be published.