Američki državni dug dostigao rekordih 30 biliona dolara

Dodajte komentar

Državni dug Sjedinjenih Država dostigao je rekordnih 30.012 milijardi dolara, odnosno 30,012 biliona dolara usled značajnog povećanja državnih zaduživanja zbog pandemije virusa korona i dodatnih troškova podrške zdravstvu, pokazuju podaci koje je objavilo je američko ministarstvo finansija.

Dug pokazuje porast od skoro 7 biliona dolara u poređenju sa krajem januara 2020, kada pandemija virusa korona još nije pogodila američku ekonomiju.

Skoro osam biliona dolara od ukupno 30 biliona dolara državnog duga duguje se stranim investitorima, a najveći kreditori su Japan i Kina, koji moraju biti otplaćeni sa kamatama, piše Hil, prenosi Sputnjik.

Finansijski stručnjaci koje su intervjuisali američki mediji rekli su da je novi maksimum dostignut nekoliko godina ranije nego što su vlasti zemlje predvidjele kao rezultat potrošenih ogromnih sredstava na borbu protiv pandemije.

Prema pisanju Njujork tajmsa, dodatni troškovi poslednjih godina uključivali su povećane iznose naknade za nezaposlene, pojačanu podršku malim preduzećima i stimulativne isplate.

Većina ekonomista se slaže da rekordni američki državni dug ne ukazuje na problem, jer ekonomija zemlje nastavlja da raste uprkos pandemiji kovida 19, a kamatna stopa ostaje niska.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *