Slovenačka privreda u vanrednoj situaciji zbog skupe struje

Dodajte komentar
Ljubljana

Polovina slovenačkih kompanija ocjenjuje da im je ugroženo dugoročno postojanje zbog skupih energenata, pokazala je anketa koju je sprovela Gospodarska zbornica Slovenije (GZS). Energenti u Sloveniji prošle godine poskupjeli su za 18 odsto, a ove godine očekuje se novo poskupljenje od 128 procenata.

Trećina slovenačkih kompanija navode kako očekuju poskupljenje od 300 odsto, jer  nove cijene energenata tek treba da ugovore sa distributerima. To su uglavnom preduzeća koja su ih prošle godine ugovarala po niskim cijenama, a u ovu godinu ulaze bez ugovora ili sa ugovorom koji sadrži nove cijene.

“Mi smo u vanrednoj situaciji, jer dolazi do nenormalnog povećanja cijena energenata. Situacija je veoma ozbiljna, većinu tih problema možemo očekivati 2022. godine”, kaže Vesna Nahtigal, direktorka GZS.

Prema njenim riječima, mnoge kompanije imaju dugoročnu strategiju za snabdevanje energijom. Ona naglašava i da su kompanije u problemima zbog nedostataka sirovina i komponenti koje se koriste u proizvodnji.

“Cijena struje je od ključnog značaja za proizvodne kompanije i utiče na konkurentnost. Zbog toga se na nacionalnom nivou mora da se obezbijedi stabilno snabdijevanje tim enegentom, kao i razumna cijena”, ocijenila je direktorka slovenačke privredne komore.

Nahtigalova smatra da država već treba da interveniše i obuzda cijenu energenata dodelom bespovratne finansijske pomoći preduzećima, a odmah bi mogle da se cijene naknada za korišćenje električne mreže.

STRATEGIJA ZA IZBEGAVANJE BANKROTA

Prema rezultatima ankete koju je sprovelo to udruženje, 12 odsto slovenačkih kompanija navodi kako je spremno da prestane sa proizvodnjom zbog skupljih energenata. Trećina navodi kako je energente već plaćala 10 odsto više tokom prošle godine.

Prema podacima GZS, 43,5 odsto preduzeća koja su učestvovala u anketi ove godine će koristiit struju u proizvodnji, 21 odsto gas, 10 odsto nije ugovorilo nabavku struje, a 51 odsto još nije ugovorilo nabavku gasa.

Najveći broj slovenačkih kompanija 88 odsto navodi da će skuplje energente uračunati u cenu proizvoda, 39 odsto smanjiće proizvodnju, 27 odsto smanjiće broj zaposlenih, 12 odsto navodi da će zaustaviti proizvodnju i osam odsto će proizvodnju preseliti u inostranstvo.

Kompanije navode kako će im skupi energenti uticati na smanjenje profita, konkurentnosti proizvoda. Naglašavaju da su iscrple posljednje rezerve, kao i da polako ukidaju radničke smene, uvode duže odmore, odlažu manje važnu proizvodnju.

Kupci ne potvrđuju narudžbine, pa se očekuju višak robe u skladištima. Mnoga preduzeća kao ključan problem u snabdijevanju energentima navode manjak državne strategije u toj oblasti. U anketi slovenačke privredne komekonomija slovenijeore je učestvovalo 148 kompanija.

Izvor: Novaekonomija.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *