Simens tražio uklanjanje direktora čim su čuli za sumnjive poslove u Crnoj Gori

Dodajte komentar

Njemački industrijski gigant Simens stao je u odbranu svog postupanja u vezi ostvarenih rezultata u konzorcijumu Elektrogas, insistirajući da su uvijek preduzimali hitne radnje da uklone pojedine direktore konzorcijuma koji su možda umiješani u nezakonita djela. Konzorcijum Elektrogas je zajedničko ulaganje između Simensa, azerbejdžanskog Sokara i tri velike malteške poslovne grupe, a neki njegovi direktori pominjani su u vezi sumnjivog posla, poznatog kao “Možura”, u Crnoj Gori.

U komentaru za “Times of Malta”, portparol Simensa je insistirao na tome da kada su informacije izašle na vidjelo u vezi sa “navodnim neprikladnim aktivnostima” direktora Elektrogas Malta „koji nisu povezani sa projektom”, Siemens je tražio njihovo uklanjanje.

Bivši direktor Elektrogasa Jirgen Fenek dao je ostavku u Elektrogasu neposredno prije hapšenja u novembru 2019. godine i naknadnih optužbi u vezi sa ubistvom novinarke Dafne Karuane Galicije 2017. godine.

Sokarov predstavnik u upravnom odboru, Turab Musajev, podnio je ostavku sledećeg mjeseca, iako Sokar kaže da je ostavka dio planiranog procesa.

Feneh i Musajev su od tada umiješani u skandal u vezi vjetroelektrane u Crnoj Gori, poznate kao “Možura”, koji su otkrili “Times of Malta” i “Rojters.”

Godinu dana prije Fenekove ostavke, isti mediji su takođe detaljno napisali da njegova kompanija, 17 Black, usmjerava do dva miliona eura godišnje panamskim kompanijama u vlasništvu bivših malteških vladinih zvaničnika Konrada Mizija i Kita Šembrija.

Miziju i Šembriju je prošlog mjeseca zabranjeno da putuju u SAD zbog „značajne korupcije“ umiješane u dodjelu ugovora Elektrogasu.

Izvor: RTCG.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *