Raketom od Pekinga do Njujorka za sat

Zahvaljujući kineskom projektu u budućnosti bi let između Pekinga i Njujorka mogao da traje samo sat, a riječ je o letu suborbitalnim svemirom.

Kineska kompanija Space Transportation razvija “raketu s krilima” koja je dizajnirana za svemirski turizam, ali i za nevjerovatno brz transport putnika sličan konceptu kompanije SpaceX iz 2017. godine.

Magazin Space piše da bi ovaj svemirski avion mogao omogućiti suborbitalni let između bilo koje dvije lokacije na zemlji, a testiranja s posadom bi mogla početi 2025. godine.

CGI video prezentacija na stranici kompanije Space Transportation prikazuje kako se putnici ukrcavaju u avion spojen s trokutastim krilima poput paraglajdera, koja imaju dva raketna bustera. Nakon polijetanja, avion se odvaja od krila i potom leti kroz suborbitalni svemir. Krila se vraćaju sigurno na Zemlju, dok svemirski avion nastavlja prema svojoj destinaciji. Nakon dolaska se izvršava vertikalno slijetanje slično onom koje koristi raketa Falcon 9 kompanije SpaceX.

Iz kompanije su rekli da razvijaju raketu s krilima za brzi transport od tačke do tačke, koji će koštati manje od raketa koje nose satelite, a ujedno biti brži u odnosu na tradicionalne avione. Navedeno je da će svemirski avion letjeti brzinom od 4.184 km/h, što znači da će biti dvostruko brži od Konkorda i u teoriji bi mogao da stigne iz Njujorka do Londona za sat.

Testiranja na tlu će biti obavljena 2023. godine, a nakon toga će 2024. uslijediti prvi testni let. Ako sve bude išlo po planu, test s posadom se očekuje 2025. godine.

Kompanija je do avgusta prošle godine prikupila 46,3 miliona dolara za svoj hipersonični svemirski avion, a nedavno je obavila testove svojih hipersoničnih vozila Tianxing 1 i Tianxing 2.

Godine 2017. je SpaceX predložio sličan koncept pod nazivom “Earth to Earth”, koji bi se koristio za međugradski transport putnika pomoću Starship raketa. Osnivač i direktor kompanije Ilon Mask je tvrdio da bi mogao transportovati putnike na bilo koju lokaciju u svijetu za manje od sat.

Virgin Galactic se takođe fokusira na suborbitalne svemirske letove, a trenutno je svrha svemirski turizam.

Ova tehnologija je trenutno rezervisana za imućne, jer karta za putovanje Virginovim svemirskim avionom košta 450.000 dolara.

(RTCG)

Check Also

MF zadovoljno procjenama EBRD, ali očekuju rast od 4,7 odsto

Imajući u vidu dosadašnje rezultate, očekivane povoljne trendove u trećem kvartalu i ostatku godine, a …

Leave a Reply

Your email address will not be published.