Raketom od Pekinga do Njujorka za sat

Dodajte komentar

Zahvaljujući kineskom projektu u budućnosti bi let između Pekinga i Njujorka mogao da traje samo sat, a riječ je o letu suborbitalnim svemirom.

Kineska kompanija Space Transportation razvija “raketu s krilima” koja je dizajnirana za svemirski turizam, ali i za nevjerovatno brz transport putnika sličan konceptu kompanije SpaceX iz 2017. godine.

Magazin Space piše da bi ovaj svemirski avion mogao omogućiti suborbitalni let između bilo koje dvije lokacije na zemlji, a testiranja s posadom bi mogla početi 2025. godine.

CGI video prezentacija na stranici kompanije Space Transportation prikazuje kako se putnici ukrcavaju u avion spojen s trokutastim krilima poput paraglajdera, koja imaju dva raketna bustera. Nakon polijetanja, avion se odvaja od krila i potom leti kroz suborbitalni svemir. Krila se vraćaju sigurno na Zemlju, dok svemirski avion nastavlja prema svojoj destinaciji. Nakon dolaska se izvršava vertikalno slijetanje slično onom koje koristi raketa Falcon 9 kompanije SpaceX.

Iz kompanije su rekli da razvijaju raketu s krilima za brzi transport od tačke do tačke, koji će koštati manje od raketa koje nose satelite, a ujedno biti brži u odnosu na tradicionalne avione. Navedeno je da će svemirski avion letjeti brzinom od 4.184 km/h, što znači da će biti dvostruko brži od Konkorda i u teoriji bi mogao da stigne iz Njujorka do Londona za sat.

Testiranja na tlu će biti obavljena 2023. godine, a nakon toga će 2024. uslijediti prvi testni let. Ako sve bude išlo po planu, test s posadom se očekuje 2025. godine.

Kompanija je do avgusta prošle godine prikupila 46,3 miliona dolara za svoj hipersonični svemirski avion, a nedavno je obavila testove svojih hipersoničnih vozila Tianxing 1 i Tianxing 2.

Godine 2017. je SpaceX predložio sličan koncept pod nazivom “Earth to Earth”, koji bi se koristio za međugradski transport putnika pomoću Starship raketa. Osnivač i direktor kompanije Ilon Mask je tvrdio da bi mogao transportovati putnike na bilo koju lokaciju u svijetu za manje od sat.

Virgin Galactic se takođe fokusira na suborbitalne svemirske letove, a trenutno je svrha svemirski turizam.

Ova tehnologija je trenutno rezervisana za imućne, jer karta za putovanje Virginovim svemirskim avionom košta 450.000 dolara.

(RTCG)

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *