Neophodno usvajanje zakonskog okvira koji bi Vladi omogućio reagovanje prilikom rasta cijena goriva  

Dodajte komentar

Ministar ekonomskog razvoja predsjedavao je redovnom sjednicom Predsjedništva Socijalnog savjeta Crne Gore u susret sjednici Socijalnog savjeta zakazanoj za 18. februar na kojoj će se članovi Savjeta detaljnije upoznati sa implementacijom Programa EVROPA SAD, Platformom ekonomskog oporavka 2022-2026,  kao i aktivnostima Vlade Crne Gore na implementaciji  Programa Garancije za mlade

Jedna od tema na sjednici bila je i rast cijena goriva. Članovi Predsjedništva su konstatovali važnost postojanja zakonskog okvira koji bi Vladi dao osnov za reagovanje u kontekstu iznenadnog povećanja cijena goriva.  Napomenuto je da Predlog o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama koji je Vlada uputila Skupštini, po kojem bi joj bili omogućeni mehanizmi djelovanja i eventualna intervencija u cilju smanjenja promjene akciza u situacijama kakva je trenutna, nije usvojen u Skupštini u decembru 2021.

Tokom Sjednice dogovoreno je da Unija Poslodavaca pripremi detaljan pregled ekonomskih aspekata Inicijative Open Balkan sa stanovišta poslovne zajednice koja će prikazati moguće efekte na crnogorsku ekonomiju sa stanovišta uvoza, izvoza kretanja roba i pristupa tržištu rada na Zapadnom Balkanu.

Po ocjeni Predsjedništva, potrebno je jačanje tripartitne saradnje prilikom kreiranja propisa, te su pozivali resorna ministarstva da uključuje predstavnike socijalnih partnera u radne grupe koje pripremaju predloge propisa ili njihovih izmjena i dopuna, a koji  su od značaja za socijalni položaj zaposlenih i poslodavaca. Ovim bi se dodatno proširile tripartitne konsultacije i ostvarila participativna demokratija i uloga socijalnih partnera, što je jedna od naših obaveza na putu ka EU članstvu.

Predsjedništvo Savjeta je jednoglasno o ocjeni da je neophodno u kratkom roku intezivirati kolektivno pregovaranje na nacionalnom nivou jer je Opšti kolektivni ugovor jedan od bitnih instrumenata u promovisanju i postizanju dostojanstvenog rada što se u Vladi tretira kao jedan od prioritetnih zadataka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *