Nastavlja se saga sa kreditima u švajcarskim francima u Sloveniji

Dodajte komentar

Hoće li višegodišnja saga s kreditima u švajcarskim francima, koja je na koljena bacila hiljade Slovenaca ove sedmice dobiti svoj epilog po uzoru na druge evropske zemlje?

Dva dana prije glasanja o predlogu, banke ponovno upozoravaju da su predložene izmjene štetne i za njih i za privredu.

Zakonom, koji je već podržao Odbor za finansije, ugovorima bi bilo predviđeno određivanje najveće dopuštene promjene kursa. Prema prijedlogu, švajcarskom franku, čija je vrijednost posljednjih godina naglo porasla, bila bi propisana najveća moguća vrijednost. Na taj način bi klijentima koji su kredit otplaćivali po višem kursu, banke morale vratiti razliku, izvještava siol.net.

Svaki četvrti Slovenac je 2005. godine uzeo kredit u švajcarskim francima za stambeni kredit, 2006. svaki treći, a 2007. gotovo svaki drugi. Godinu dana kasnije došla je finansijska kriza, franak je dobivao na vrijednosti i mnoge od njih gurnuo u očaj.

– Neki s kratkoročnim kreditima imali su visoke rate i dosad su trpjeli, dok su oni s dugoročnim i nakon 15 godina dužni koliko i kad su digli kredit, objasnio je Matjaž Sušnik iz Udruge Frank.

Udruga Frank procjenjuje da se oko 32.000 domaćinstava zadužilo u švajcarskim francima.

Banke insistiraju da je novi predlog u praksi nepraktičan, jer podatke o klijentima koji su već otplatili kredit mogu čuvati najviše deset godina. – Zbog zaštite podataka za kredite otplaćene prije 2012. godine više nema podataka, a to je 50 posto ugovora i više, kaže Sabina Župec Kranjc, zamjenica predsjednika Uprave Banke Maribor.

Očekuje se da će zastupnici o predlogu glasati u srijedu, a u slučaju njegovog usvajanja iz banaka već najavljuju da će podnijeti prijedlog Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *