USSCG: Vlada da limitira cijenu goriva

Unija slobodnih sindikata Crne Gore uputila je dopis i Inicijativa za dopunu Zakona o akcizama, svim poslaničkim klubovima, u kome traže da Skupština Crne Gore na prvoj narednoj sjednici, po hitnom postupku, dopuni Zakon o akcizama što bi omogućilo Vladi Crne Gore da limitira cijenu goriva.

Iz USSCG ističu da su se u prethodnim godinama u više navrata obraćali Vladi Crne Gore sa zahtjevom da se koriguju akcize na naftu i naftne derivate, koje predstavljaju dominantno učešće u finalnoj cijeni goriva.

U julu prošle godine, USSCG je podnijela Inicijativu Vladi Crne Gore da limitira cijenu eurosupera 95 i eurodizela na maksimalnih 1,10 eura po litru, a sve na teret dijela akciza koje država prihoduje od nafte i naftnih derivata.

Sve vrste goriva od utorka skuplje za po oko pet centi

“Kako smo tada naveli, već više od deset puta je došlo do poskupljenja goriva što predstavlja veliki udar na budžet naših građana, od kojih se većina nalazi u nezavidnom ekonomsko-socijalnom položaju, a takav trend se do danas nastavio. Naprijed pomenuta poskupljenja nafte i naftnih derivata dodatno su uticala na poskupljenje osnovnih životnih namirnica, dobrim dijelom zbog činjenice da Crna Gora većinu roba nabavlja iz uvoza, te je porastom cijene goriva dodatno poskupio transport, što se negativno odrazilo na finalnu cijenu namirnica, od kojih su neke i udvostručene”, navodi USSCG.

Kako su dodali, isto važi i za cijene usluga koje su posredno ili neposredno vezane i zavise od cijene nafte i naftnih derivata.

“Takođe, zbog uticaja koronavirusa ostalo je bez posla, a time i bez izvora prihoda, cca 20.000 naših građana/ki, čime je njihova i egzistencija njihovih porodica dodatno ugrožena. Obrazloženje od strane Vlade bilo je da na cijene goriva mogu intervenisati tek nakon izmjene Zakona o akcizama”, navodi USSCG.

Zbog svega navedenog traže da Skupština Crne Gore na prvoj narednoj sjednici, po hitnom postupku, dopuni Zakon o akcizama što bi omogućilo Vladi Crne Gore da limitira cijenu goriva kako je naprijed navedeno, barem na određeni vremenski period dok se ne stabilizuju cijene goriva na svjetskoj berzi, ali i cijene roba i usluga koje zadnjih mjeseci bilježe nagli rast, jednim dijelom upravo zbog rasta cijena goriva.

“U slučaju značajnijeg povećanja cijena mineralnih ulja na svjetskom tržištu, Vlada Crne Gore (u daljem tekstu: Vlada) može donijeti odluku o umanjenju iznosa akcize do 30 odsto za olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja iz člana 52 stav 3 tačka 2 i tačka 4 alineja 1 ovog zakona, na period dok traje poremećaj cijena mineralnih ulja na svjetskom tržištu”, navodi se u dopisu.

Check Also

Rubini: Status američkog dolara kao glavne svjetske rezervne valute je ugrožen

“Status američkog dolara kao glavne svjetske rezervne valute je ugrožen”, napisao je u nedelju u …

Leave a Reply

Your email address will not be published.