Kako je jedan državni penzijski fond zaradio svakom građaninu 244.000 dolara

Dodajte komentar

Norveški državni penzijski fond objavio je da je u 2021. godini ostvario prinos na ulaganja za penzije građana od 1.580 milijardi norveških kruna (177 milijardi dolara) najviše zahvaljujući rezultatima dionica tehnoloških kompanija.

Osnovan 1996. godine, fond drži udele u 9.123 kompanije širom svijeta. Vlasnik je 1,4 odsto svih deonica uvrštenih u kotaciju berzi širom svijeta, a ulaže i u obveznice, nekretnine koje nisu uvrštene u berzovnu kotaciju i u infrastrukturu obnovljive energije.

Kako prenose agencije, Fond je tako od osnivanja za svakog građanina ove zemlje, uključujući djecu, zaradio po 244.000 dolara.

Veći iznos od ovog 2021. zaradili su samo 2019. godine kada je prinos iznosio 1.690 milijardi kruna.

Fond koji ulaže prihod od prodaje nafte i gasa i upravlja imovinom vrijednom 1.300 milijardi dolara, najvećom u svetu, ostvario je u prošloj godini prinos od 14,5 odsto.

„Dobri rezultati uglavnom proizlaze iz vrlo snažnih kretanja na tržištu deonica tokom cijele godine“, naveo je u saopštenju izvršni direktor Nikolai Tangen.

„Prinos je bio dobar u svim sektorima, ali ulaganja u tehnološke kompanije i finansije pokazala su se posebno dobrima“, rekao je Tangen, prenosi Seebiz..

Dionice tehnoloških kompanija ostvarile su povrat od 30,2 odsto.

Najveće je prinose fond ostvario na ulaganjima u Microsoft, Alphabet i Apple. Među odredištima najviše su zaradili na ulaganjima u Sjedinjene Američke Države, ukupno 960 milijardi kruna, a sledi Velika Britanija sa 112 milijardi kruna.

(Bonitet)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *