Globalna ekonomija mogla bi trajno imati problema s inflacijom

Dodajte komentar

Najveći svjetski državni fond upozorio je da se investitori suočavaju s godinama niskih prinosa, jer rast inflacije postaje trajna karakteristika globalne ekonomije.

Nicolai Tangen, izvršni direktor norveškog naftnog fonda vrijednog 1,3 milijarde dolara, rekao je za Financial Times da je bio vođa tima u žestokoj debati o tome da li je skok stopa prolazna ili trajna prijetnja.

Inflacija potrošačkih cijena je na najvišem nivou za više od dvije decenije u velikim svjetskim industrijskim ekonomijama, posebno u SAD-u, gdje je godišnji tempo rasta cijena u decembru dostigao 7 posto, u odnosu na samo 0,1 posto u maju 2020. godine.

Tangen je rekao da naftni fond, koji posjeduje ekvivalent od 1,5 posto svake kotirane kompanije u svijetu, smatra da bi inflacija “mogla biti jača od onoga što se općenito očekuje”, jer svijet doživljava i veliku potražnju i dugotrajne poremećaje u lancima nabavke.

“Vidimo to na sve strane, na sve više mjesta. Vidjeli ste da je Ikea povećala cijene za 9 posto, da cijene hrane rastu i dalje su visoke cijene vozarine, cijene transporta, metala, robe, energije, plina… Vidimo te znakove i na platama”, kazao je Tangen.

Ekonomisti su podijeljeni u vezi s tim da li će rast inflacije biti prolazan. Neki su tvrdili da je pandemija izazvala privremeni šok u lancima snabdijevanja, koji se poklopio s oštrim ekonomskim oporavkom, koji će vremenom popustiti.

Tržišne mjere inflatornih očekivanja sugerirale su da investitori nisu bili pretjerano zabrinuti zbog nestašne inflacije. Jedan popularan pokazatelj, desetogodišnja stopa rentabilnosti, pokazao je smanjenje inflacije s današnjeg nivoa na otprilike 2,5 posto. Dvogodišnja mjera je pokazala da će inflacija u bliskoj budućnosti ostati nešto iznad 3 posto.

Međutim, Tangen je rekao da su drugi faktori, uključujući sve veći broj ljudi koji se penzionišu ili napuštaju svoje poslove, ojačali njegovo mišljenje da je rast trajan.

AQR Capital Management, kvantitativna investiciona grupa, procijenila je da će klasični uravnoteženi portfolio od 60 posto dionica i 40 posto obveznica vratiti samo 2 posto godišnje nakon inflacije u narednih od 5 do 10 godina. To je ispod polovine prosjeka od otprilike 5 procenata, u kojem se uživalo tokom prošlog vijeka.

Veliki investitori su nastojali da povećaju prinose alternativnim strategijama ulaganja, uključujući hedž fondove (investicijske fondove), rizični kapital i nekretnine. Njihova imovina pod upravljanjem porasla je na 13,3 biliona dolara prošle godine, prema dobavljaču podataka Preqin, koji je predvidio da će imovina industrije alternativnih ulaganja porasti na 23,2 milijarde dolara do kraja 2026. godine.

Mandat naftnog fonda, smještenog u norveškoj centralnoj banci, uključuje samo dionice, obveznice i nekretnine. Prošle godine je fond imao četvrtu najveću godinu po povratu, zabilježivši rast od 14,5 posto. Stalno je rastao od globalne finansijske krize 2008. godine, ali Tangen je upozorio da bi to moglo biti pri kraju.

“Očekuju nas mnogo teža vremena s izuzetno niskim kamatnim stopama i veoma visokim berzanskim tržištem, i s rastućom, a na nekim mjestima i ubrzanom inflacijom mogli bismo imati dug vremenski period s niskim prinosima”, rekao je Tangen.

Historijski gledano, dodao je, fond je imao dobre rezultate na tržištima u porastu i lošije na tržištima u padu. Međutim, bivši osnivač hedž fonda sa sjedištem u Londonu AKO Capital, koji je preuzeo upravljanje naftnim fondom u septembru 2020. godine, ima za cilj da to promijeni kroz “mnoga manja podešavanja”, uključujući zapošljavanje forenzičkih računovođa kako bi pomogli u pronalaženju kompanija koje imaju manju težinu u svom portfoliju.

Izvor: Klix.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *