UAE zabranili korišćenje dronova u hobi svrhe

Dodajte komentar

Ujedinjeni Arapski Emirati zabranili su korišćenje bespilotnih letjelica u hobi svrhe. Ova vijest dolazi nakon što je pretpostavljeni napad dronom pogodio naftno postrojenje i aerodrom u glavnom gradu zemlje prošle nedjelje.

Zabranu je u subotu objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, a odnosi se i na lake letjelice poput jedrilica. Ministarstvo u svom saopštenju nije pominjalo nedavne napade, ali je pominjalo nedavno primjećenu zloupotrebu i potrebu da se osigura bezbjednost života i imovine. Nedavni napad na naftno postrojenje i aerodrom u Abu Dabiju navodno je uključivao i balističke rakete i bespilotne letjelice napunjene eksplozivom, iako iz izvještaja nije jasno kolika je bila veličina i model ovih dronova. Odgovornost za napade preuzela je islamistička pobunjenička grupa Houthi koju podržava Iran.

Zabrana rekreativne upotrebe dronova bi tako mogla pomoći UAE da održe strožu kontrolu nad svojim nebom. Zemlja je već ograničila letove u stambenim područjima i blizu aerodroma. Ministarstvo unutrašnjih poslova zemlje kaže da izuzeci mogu biti napravljeni za ugovore o radu ili komercijalne i reklamne projekte koji se oslanjaju na snimanje pomoću dronova, ako su oni koji su uključeni postigli neophodne izuzetke i dozvole.

Izvor: The Verge

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *