Air France lansirao aplikaciju koja provjerava da li putnici imaju potrebnu dokumentaciju za let

Dodajte komentar

Pravila za ulazak u različite zemlje se konstantno mijenjaju, pa običan čovjek ne može uvijek da zna koji će mu papiri biti potrebni. Kako je ovaj problem posebno izražen u avijaciji zbog tranzita i mijenjanja letova, Air France je još jula 2021. uveo elektronsku uslugu Ready to Fly (Spremni za let), pomoću koje putnici lako mogu da provjere da li imaju svu dokumentaciju koja im je potrebna za ulazak u zemlju u koju putuju. Pošto sve veći broj država zahtijeva i potvrdu o vakcinaciji, ova usluga je nedavno unaprijeđena, pa sada putnici mogu da elektronski očitaju i svoju potvrdu o vakcinaciji.

Ready to Fly servisom je trenutno pokriveno više od 140 avio-linija sa 80 aerodroma, što predstavlja više od 600 dnevnih letova avio-kompanije Air France.

Ready to Fly servis omogućava putniku da prije dolaska na aerodrom provjeri svoju medicinsku dokumentaciju potrebnu za let, i tako izbjegne uzastopne ručne provjere na aerodromu na dan putovanja.

Kao i kod dosadašnje usluge, Air France će nekoliko dana prije polijetanja poslati mejl putniku i pozvati ga da aplouduje svoju potvrdu o vakcinaciji. Nakon što se ova potvrda provjeri, status putnika će biti promijenjen u “spreman za let”, te on neće prolaziti kroz ponovne provjere na aerodromu. Putnici koji ne provjere svoju potvrdu o vakcinaciji onlajn, mogu to da urade i na samouslužnim punktovima na aerodromima. Sve što treba da urade je da skeniraju QR kod na svojoj potvrdi o vakcinaciji.

Kako se usluga Ready To Fly pokazala popularnom među putnicima (preko 600 000 putnika ju je već koristilo), Air France je počeo da je postepeno uvodi na sve veći broj letova, te je sada ovom uslugom pokriveno više od 140 avio-linija sa 80 aerodroma, što predstavlja više od 600 dnevnih letova.

Air France podsjeća svoje putnike da su od 24. januara 2022. godine potvrde o vakcinaciji obavezne za sve starije od 16. godina na svim letovima unutar Francuske (s izuzetkom Korzike i prekomorskih teritorija).

Izvor: Top One / eKapija

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *