Prvi autobusi na auto-putu od juna, poskupiće karte

Dodajte komentar

Prvi autobusi mogli bi da počnu sa vožnjom auto-putem od 1. juna, saopšteno je Portalu RTCG iz Ministarstva kapitalnih investicija. Iz NVO Klaster prevoza kažu da prevoznici najvjerovatnije neće ukidati linije kroz kanjon Morače, a cijene karata će zasigurno poskupiti zbog poskupljenja goriva i cjelokupne finansijske situacije.

Nakon što se zvanično dozvoli upotreba auto-puta za sve kategorije vozila, prevoznici koji se bave vanlinijskim prevozom putnika će biti u mogućnosti da voze na toj relaciji, za razliku od onih koji se bave linijskim prevozom.

– Da bi se uspostavio linijski prevoz putnika na nekoj relaciji, prvo treba da se uradi zvanični daljinar, odnosno, dužina relacije i minimalno vrijeme trajanja vožnje na datoj relaciji, jer na osnovu tog daljinara se prave nove linije koje će saobraćati auto-putem – objasnili su iz Klaster prevoza.

Iako su prevoznici rekli da zbog procedure očekuju da nove linije počnu s radom tek 2024. godine, iz Ministarstva kapitalnih investicija kažu da je već pokrenuta procedura.

– Ministarstvo kapitalnih investicija, trenutno radi na dopunama Pravilnika o određivanju minimalnog vremena trajanja vožnje (Daljinara), koji će kako sada stravi stoje biti u narednih desetak dana objavljen u Službenom listu Crne Gore – navodi se u saopštenju.

Nakon stupanja na snagu pravilnika, Privredna komora Crne Gore će objaviti Oglas za postupak usklađivanja međugradskih redova vožnje, na kojem će prevoznici biti u prilici da predlože nove redove vožnje ili izvrše izmjene starih.

– Međugradski redovi vožnje se registruju i ovjeravaju za period 1. jun/31. maj, što znači da bi prve međugradske linije mogle početi sa obavljanjem od 01. juna 2022. godine – navodi se u soapštenju.

Autobuski prevoznici, kako navode, nijesu do sada imali razgovore sa predstavnicima MKI vezano za auto-put. Kažu da je rast cijena karte u međugradskom prevozu nešto što je izvjesno.

– S obzirom na to da su sve cijene skočile, između ostalog i gorivo, a pomoći koja je obećana od strane Vlade Crne Gore, 500 eura po licenciranoj voznoj jedinici, od 15. aprila prethodne godine još nema, realno je očekivati da će i cijene karata i usluga u ovoj grani privrede porasti – kazali su iz Klastera.

Linije koje su aktivne i voze se kroz kanjon Morače voziće se i dalje dok su rentabilne, kažu prevoznici.

– Znači da će vjerovatno postojati kako ste naveli “paralelne linije” tj. stare linije koje će ići kroz kanjon Morače i nove linije koje će ići auto-putem – zaključili su iz NVO Klaster prevoza.

(Pobjeda)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *