Knežević vjeruje da će dobiti sudski postupak

Dodajte komentar

Atlas grupa biznismena Duška Kneževića neće odustati od arbitražnog postupka koji je pokrenula protiv države Crne Gore i očekuje njegov pozitivan ishod. Odštetni zahtjev je 700 miliona eura.

”Budući da je u mojim i kompanijama povezanim sa mnom sve rađeno na zakonit način, siguran sam da će međunarodni arbitražni sud uvažiti naše zahtjeve i naložiti Crnoj Gori da nadoknadi štetu koju su nam zvaničnici nezakonitim postupanjem načinili”, rekao je Knežević za “Vijesti”.

Knežević, Atlas Capital Holding Limited i Meljine Complex Limited u ovom sporu zastupa advokatska kancelarija Vilmer Hejl koja je, kako je kazao sagovornik “Vijesti”, vodeća međunarodna advokatska kancelarija sa 1.000 eminentnih advokata u 13 kancelarija u SAD-u, Evropi i Aziji i dva puta je proglašavana za najbolju advokatsku kancelariju od strane Asocijacije američkih advokata.

Državu Crnu Goru zastupa advokatska kancelarije Four Knights LLC, koja je osnovana u martu 2018. godine, a čiji tim ima sedam advokata koje predvodi Tijeri Augsburger. Na sajtu Međunarodnog centra za rješavanje investicinih sporova (ICSID- međunarodna arbitražna institucija) nijesu dostupni podaci o arbitražama u kojima ova kancelarija nastupa, niti pretraga sajta ICSID daje bilo kakve rezultate, kao ni za vođu ovog advokatskog tima. “Vijesti” iz Ministarstva finansija nijesu dobile odgovor u kojim je arbitražama ova kancelarija učestvovala uz obrazloženje da pravila advokatske tajne ne dozvoljavaju Four Knights timu da dijeli detalje o arbitražnim slučajevima, kao i da tokom podnošenja ponude podijeli sa Vladom podatke o arbitražnom iskustvu.

Vođa advokatskog tima Kneževića je Gari Born koji, kako je kazao Knežević, se smatra za najvećeg svjetskog autoriteta za međunarodnu arbitražu i sudske sporove.

”Više od 20 godina je visoko rangiran kao jedan od vodećih svjetskih advokata za međunarodnu arbitražu i vodeći je arbitražni praktičar u Londonu. Kao vodeći advokat Vilmer Hejla uspješno je zastupao stranke u više od 675 međunarodnih arbitraža, uključujući četiri najveće ICC arbitraže i nekoliko najznačajnijih ad hoc arbitraža u novijoj istoriji”, kazao je Knežević, dodajući da je Born zastupao evropske, američke, azijske i druge kompanije.

On je saopštio nekoliko uspješno okončanih arbitraža koje je njegov advokat vodio – Abyei arbitraža (između vlade Sudana i Sudanskog narodno-oslobodilačkog pokreta), a predstavljao je regionalnu vladu na Bliskom istoku u arbitraži čija je vrijednost bila 38 milijardi dolara u vezi sa pravima na eksploataciju nafte i gasa. Knežević je naveo da je njegov advokat bio član arbitražnog suda u ICSID postupku Biwater Gauff protiv Republike Tanzanije i koji je svojevrsni presedan na osnovu kog su ustanovljene granice između transparentnosti i povjerljivosti u arbitražama između investitora i države.

”U slučajevima investitora i države, uspješno je zastupao tuzioca u dvije adritraže ICSID protiv Hrvatske u vezi sa retrospektivnom konverzijom deviznih kredita, od kojih je u jednom slučaju iznos bio veći od 160 miliona, a u drugom veći od 65 miliona eura. Zastupao je tužioca u UNCITRAL arbitraži protiv jedne latinoameričke države u vezi sa navodima o uskraćivanju prava koje proizilaze iz presuda državnih sudova gdje je sporni iznos bio veći od 150 miliona dolara, kao i tužioca u ICSID arbitraži protiv Nikaragve u vezi sa eksproprijacijom prava intelektualne svojine. Sporni iznos bio je veći od 490 miliona dolara. Uz to, zastupao je tužioca u arbitraži ICSID-a protiv Indonezije u vezi sa potraživanjima koja proističu iz poreskih mjera i drugih ograničenja koja krše klauzulu o stabilizaciji ugovora i tužioca u ad hoc investicionoj arbitraži UNCITRAL protiv jedne afričke države u vezi sa kršenjima ugovora o ulaganju”, naveo je Knežević.

Na osnovu bilateralnog sporazuma koji su zajednička država Srbija i Crna Gora potpisale sa Kiprom 2005. godine, a budući da su Atlas Capital Holding Limited i Meljine Complex Limited kiparske kompanije podnijeta je tužba protiv Crne Gore pred međunarodnom Vašingtonskom konvencijom za zaštitu stranih investicija, za naknadu cjelokupne učinjene štete.

”Crna Gora je u obavezi da štiti strane investicije prema međunarodno preuzetim obavezama, a ponašanje državnih organa ukazuje na ozbiljne propuste i protiv pravno djelovanje prema Atlas grupi. Brutalnim upadom u Atlas i IBM banku i urušavanjem stabilnog bankarskog sistema stvaranog decenijama, blokadom poslovanja svih kompanija Atlas grupe, stopiranjem višemilionskog projekta Meljine, otimanjem imovine koje još traje od strane kriminalnog vrha crnogorske vlasti i korumpiranog tužilaštva, uz nemilosrdnu kampanju protiv mene, besramno me optužujući za neka nepostojeća djela, sve s jasnom namjerom da se uruše poslovni kredibilitet i finansijska stabilnost Atlas grupe i kompanija koje posluju u okviru nje, nanijeta je ogromna šteta”, istakao je Knežević.

Nova vlast ne poštuje odluku Interpola u vezi sa potjernicama

Knežević je kazao da o nezakonitosti postupanja svjedoči procjena Interpola da potjernice protiv njega koje su izdala crnogorska tužilaštva imaju “političku dimenziju”, što je Interpol potvrdio ukidanjem tri potjernice.

”To nova vlast ne poštuje i nije povukla potjernice protiv mene u Crnoj Gori, kako bi mogao da dođem i iznesem svoju odbranu i budem ključni svjedok protiv Mila Đukanovića u slučaju “kastodi račun” i “ničija kuća””, poručio je Knežević.

Njegov pravnim tim je Vladi bivšeg premijera Duška Markovića dostavio obavještenje o namjeri pokretanja arbitraže i traženje obeštećenje od države.

”Predlagno je i poravnanje, ali niko iz Vlade nije našao za shodno da odgovori na ova pisma. Kako je uspostavljena nova vlast u Crnoj Gori, naši pravni zastupnici su i novoj Vladi dostavili obavještenje o arbitraži, kako bi bila upoznata sa procesom koji slijedi i pravičnu mogućnost da na korektan i kvalitetan način prouči parnicu i dokaze koji su dostavljeni. Obavještenje su pored premijera Zdravka Krivokapića dobili i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, ministri pravde, finansija i vanjskih poslova Vladimir Leposavić, Milojko Spajić i Đorđe Radulović, kao i generalni sekretarijat Vlade. U jeku političkih potresa i polarizacije odnosa u Crnoj Gori, saznajemo da su imali vremena da se bave ovom tematikom”, kazao je Knežević

On je rekao da neće odustati od svojih zahtjeva i naveo primjere bolnice Meljine za koju je odštetni zahtjev 74 miliona eura.

”Kompanije Atlas grupe, zaposleni koji su ostali bez posla i klijenti dviju banaka čekaju svoje zadovoljenje, a neka država vidi kako će”, poručio je Duško Knežević.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *