Dok neki milijarderi lete u svemir, jedan spasava Zemljane jeftinim lijekovima

Dodajte komentar

I dok milijarderi poput Džefa Bezosa (Blue Origin) Ričarda Brensona (Virgin Galactic) lete u svemir iz gušta, kunu se u društvenu odgovornost i zelene tehnologije, dok u isto vrijeme prže tone goriva za svoje kaubojske poduhvate u svemiru, neki se drugi milijarderi okreću zaista prema društvu (na Zemlji) tražeći način na koji mogu pomoći, pogotovo u ovakvim vremenima u kojima se nalazimo posljednje dvije godine.

Ove privatne avanture koje, iako se prodaju pod svemirske, a čak nisu ni to, ne koriste običnom čovjeku. Teško je povjerovati u priču kako je to za boljitak čovečanstva ili preteča za rješavanje nekih od najtežih svjetskih izazova, od klimatskih promjena, do siromaštva, gladi u svijetu i bolesti.

Kritičari svemirskih kauboja tvrde da je bolje sve te resurse iskoristiti na Zemlji dok oni koji ih podržavaju kažu kako će svemirska trka između Bezosa i Brensona stvoriti nove transformativne tehnologije i nove industrije koje s vremenom mogu da daju trilijone svetskom poretku. Uz dvojicu navedenih svemirskih kauboja tu je i Ilon Mask sa svojim Space X-om, iako on još uvek sam nije poleteo sa Zemlje. No, i njega NASA navodi u priči pa kažu kako su upravo Space X od Maska i Blue Origin od Bezosa već sad zaslužni za jeftiniji način dolaska na ivicu svemira tj. do niže orbite. No, šta to sve znači za običnog čoveka? Apsolutno ništa.

Ludi Maverik

Zato se sad vraćamo na jednog milijardera koji svoj doprinos društvu ipak vidi tu na Zemlji. Radi se o Marku Kubanu, vlasniku NBA kluba Dallas Mavericks, milijarderu i investitoru koji je odlučio da otvori onlajn apoteku u kojoj će prodavati više stotina generičkih lijekova koji spašavaju živote po ceni koja je apsolutno neočekivana, ali će je pozdraviti milioni ljudi kojima su ovakvi lijekovi potrebni, a koji ih inače ne mogu priuštiti.

Kubanov Cost Plus Drug Company ima za cilj da ponudi što više generičkih lijekova po što nižoj cijeni, kaže Kuban, a na pitanje o povratu ulaganja kaže da nema puno govora.

“Naš je izazov gurati cijene što niže a ne takmičiti se ni sa kim”, kaže Kuban pa nastavlja da je njegov KPI ili ključni pokazatelj uspješnosti manje stresa za pacijente koji će na ovaj način doći do preko potrebnih lekova po niskim cijenama.

Kompanija trenutno nudi generičke verzije lijekova za sve, od migrene preko HIV-a do kontracepcije, ali nema posebnog prioriteta za one na popisu osim što se mogu i treba ih ponuditi jeftinije, objasnio je Kuban. Nema odbora koji odlučuje koji su uslovi sljedeći na popisu ili nešto slično, dodaje.

Što se samih cijena tiče, pogledom na Kubanovu online apoteku može se vidjeti da su lijekovi zaista izuzetno jeftini, a cijene se kreću od 3 do 40 dolara. Recimo, lijek Imatinib, generični pandan Gleevecu, inače lijeku za rak koji košta 2.500 dolara u SAD-u, u Kubanovoj apoteci košta samo 17 dolara.

Lider.media/B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *