Većina privatnika primijenila Maršalov plan

Većina privatnika primijenila je program Evropa sad, odnosno obračunala više plate shodno propisu, saopštio je ministar finansija Milojko Spajić.

On je dodao da su u državnoj upravi obračunate plate po Maršalovom planu.

“Specijalista, koji je ranije zarađivao 800 eura sada će primiti 1.130 eura”, rekla je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Danom kad “Evropa sad” bude zaživjela u džepovima ljekara i medicinskih sestara, to će za njih značiti sljedeće (za primjer uzimamo zaposlene sa 10 godina staža, za subspecijaliste je uzet koeficijent 16, a za specijaliste 14.96). “Subspecijalista koji je do sada kao osnovnu platu imao 873 eura neto, sada će primiti 1.237 eura neto. Specijalista koji je ranije imao platu od 800 eura, sada će dobiti 1.130 eura”, kazala je Borovinić Bojović.

Kako pojašnjava, medicinska sestra sa višom školom koja je zarađivala oko 570 eura, sada će dobiti oko 740 eura.

“Medicinska sestra sa srednjom školom koja je zarađivala 440 eura, sada će imati platu koja iznosi 565 eura”, poručila je ministarka zdravlja.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović rekao je da je Vlada funkcionisala tako da su joj bile zavezane ruke i noge.

“Trenutno radimo Program ekonomskog oporavka do 2025. godine”, naveo je on.

Prema njegovim riječima, prije Maršalovog plana, realna plata je u Crnoj Gori posljednjih 10 godina pala za više od 20 odsto.

Check Also

Iz tethera povučeno čak 7,6 milijardi dolara

Digitalni ulagači povukli su ušteđevinu iz „stablecoin“ tethera vrijednu 7,6 milijardi dolara (6,2 milijarde funti) …

One comment

  1. Ministar finansija ima obavezu da se izražava saglasno zakonskom okviru. Da CG ima ozbiljne novinare danas bi ga pitali koji zakon citira kad izjavljuje detalje oko privatnih kompanija.

Leave a Reply

Your email address will not be published.