Ryanair otvorio 80 linija iz Hrvatske i 180 radnih mjesta

Iako je zbog pandemije virusa Covid-19 došlo do promjena i privremenih redukcija nekih linija, Ryanair je gotovo u potpunosti ispunio svoja očekivanja od prošlogodišnjeg otvaranja Zagreba kao svoje nove destinacije i baze.

To je za Poslovni dnevnik potvrdio Dejvid O’Brajen (David O’Brien), koji je u grupi Ryanair izvršni direktor za Lauda i Malta Air flotu.

„Zagreb je metropola od milion stanovnika sa okolinom, a još toliko ljudi mu gravitira, te na osnovu našeg bogatog iskustva mogu sa sigurnošću reći da je brojka od planiranih 3,5 miliona putnika godišnje sasvim konzervativna procjena stanja. Vjerovatno će u narednom razdoblju broj putnika i dodatno rasti“, rekao je O’Brajen koji je prilikom posjete Zagrebu najavio nove linije i tri bazirana aviona.

Dodaje da im je hrvatski glavni grad već dugo bio u fokusu i da je zadovoljan što je konačno ostvarena planirana saradnja.

„Zagreb smo dugo posmatrali kao sjedište Lufthanse jer je činjenica da, iako postoje i drugi prevoznici, da zapravo morate koristiti Lufthansu i njene partnere da bi išli bilo gdje u Europi. Ryanair to želi da promijeni i nametne se kao kvalitetna konkurencija koja će Hrvatima i putnicima koji dolaze u Zagreb pružiti puno kvalitetniju i jeftiniju uslugu“, navodi O’Brajen.

Dodaje da je Ryanair u Hrvatsku došao na velika vrata i da trenutno ima za ovu godinu šest ruta prema Hrvatskoj – Zagreb, Zadar, Rijeka, Pula, Split, Dubrovnik, od čega u Zagrebu i Zadru ima i baze na kojima drži tri aviona.

„Pokrenuli smo više od 80 linija iz Hrvatske i otvorili 180 novih radnih mjesta. Radi se o ukupnoj investiciji od 600 miliona dolara Ryanaira u Hrvatsku, a sve to bez ikakvih državnih subvencija Vlade, a za razliku od 12 miliona evra koliko godišnje dobija Croatia Airlines“, pojašnjava CEO Ryanaira.

Dodaje da se Zagreb kao destinacija razlikuje od pet ostalih u Hrvatskoj jer se radi o glavnom gradu, a što je model koji za avio prevoznike znači da postoji interes za putovanja tokom cijele godine, a isto tako i da se radi o kratkim putovanjima od nekoliko dana.

Za samu bazu Zagreb ističe da se radi o investiciji od 300 miliona dolara, s obzirom na to da jesu ili će bazirati tri aviona od kojih je svaki vrijedan oko 100 miliona dolara. Radi se, kaže, o 27 linija, što je 13 više nego 2021. godine, koje će Zagreb povezati sa 18 zemalja Evrope na više od 70 letova nedeljno.

“Poslujemo tokom čitave pandemije i popunjenost letova nam je solidna, preko 85 odsto. Pojava omikron soja virusa dovela je do određenih poremećaja – Francuska i Njemačka su zabranile dolazak iz Velike Britanije, Maroko je zabranio dolazak i brojnih evropskih zemalja, a i mnoge druge zemlje Evrope su uvele vlastite restriktivne mere za putovanja.

„Zbog toga smo morali privremeno smanjiti broj letova, a što uključuje i plan redukcije letova vezanih za Zagreb, ali već od marta očekujemo oporavak i planiramo da bi za ljeto 2022. godine mogli dostići 100 miliona putnika”, kaže David O’Brien.

Check Also

Generacija Z na luksuz gleda potpuno drugačije i brendovi moraju da se prilagode

Prošlo je nekoliko godina otkako su se trgovci dijamantima, dragim kamenjem i uopšte nakitom najviše …

Leave a Reply

Your email address will not be published.