Odobren Fajzerov lijek protiv korone

Dodajte komentar

Evropska agencija za lijekove (EMA) odobrila je antikovid pilulu proizvođača Fajzer koja se prodaje pod imenom Pakslovid (Paxlovid) i koja će postati prvi oralni antiviralni lek protiv te bolesti odobren u Evropskoj uniji.

“Pakslovid je prvi antiviralni lijek koji se primjenjuje oralno koji je preporučen u EU za liječenje kovida-19”, navela je EMA u saopštenju.

Studije su ukazale da taj lijek znatno smanjuje hospitalizacije i smrtnost kod pacijenata koji rizikuju da razviju težak oblik bolesti, i trebalo bi da bude efikasan i protiv omikron soja virusa.

Antiviralni lijekovi djeluju tako što smanjuju kapacitet virusa da se replicira i time koče bolest.

Ova vrsta lijeka mogla bi da označi korak ka kraju pandemije zato što je laka za upotrebu, može da se uzima kod kuće sa čašom vode.

Evropsko regulatorno telo preporučilo je da se odobri upotreba Pakslovida za liječenje kovida-19 kod odraslih kojima nije potreban dodatni kiseonik i koji imaju povećan rizik od razvijanja teškog oblika bolesti.

SAD, Kanada i Izrael su među malim brojem zemalja koje su već odobrile upotrebu ove Fajzerove antikovid pilule.

Tokom probe pilula je data pacijentima u pet dana posle pojave simptoma i u toku narednog mjeseca samo 0,8 odsto od 1.039 razmatranih slučajeva su završili u bolnici, u odnosu na 6,3 odsto kod osoba koje su primile placebo. Nije bilo smrtnih slučajeva u grupi koja je primila Pakslovid, dok je bilo devet umrlih u grupi koja je primila placebo, navela je EMA.

EMA će sada svoje preporuke proslijediti Evropskoj komisiji koja treba da donese odluku o odobrenju lijeka da bi mogla da se primeni u svim zemljama Unije. Odobrenje Evropske komisije obično bude brzo posle odluke EMA, od nekoliko sati do nekoliko dana.

EMA je u decembru već odobrila upotrebu Pakslovida u hitnim slučajevima.

Evropski regulator još razmatra sličan zahtjev za odobrenje antikovid pilule američkog proizvođača lijekova Merk (Merck).

(BETA)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *