Federalne rezerve još uvijek bez jasnog stava o digitalnom dolaru

Federalne rezerve SAD-a objavile su svoju dugotrajnu studiju o kriptovaluti centralne banke, ali nisu zauzele stav o tome da li bi trebalo da se bave tom tehnologijom ili ne. Rad je umjesto toga istraživao potencijalne prednosti i zamke digitalnih valuta i tražio komentare javnosti.

Agencija je upozorila da postojeće kriptovalute imaju tendenciju da budu veoma nestabilne, troše mnogo energije i često imaju značajna ograničenja transakcija. Format koji podržava centralna banka mogao bi da prevaziđe neke od tih problema, čineći finansije inkluzivnijim i obezbjeđujući siguran i pouzdan novac. Digitalni novac bi na taj način mogao zaštiti ulogu američkog dolara na svjetskoj sceni.

Međutim, vlada je takođe upozorila da će zvanična digitalna gotovina morati da uzme u obzir moguće promjene u finansijskom svijetu. Takođe bi trebalo da održava privatnost i da bude otporan. Agencija je istakla da je njen izvještaj prvi korak u raspravi o mogućnosti kriptovalute centralne banke i da će dati javnosti rok do 20. maja 2022. da ponudi povratne informacije i odgovori na pitanja. Za sada, agencija će ostati neutralna i radiće na digitalnoj valuti samo ako dugoročna istraživanja podrže koncept.

Check Also

Izgrađeno je 578 solarnih elektrana kod domaćinstava

Do kraja prošle sedmice izgrađeno je 578 solarnih elektrana kod domaćinstava, dok je na firmama …

Leave a Reply

Your email address will not be published.