ECB upozorio evropske banke na rizik poslovanja sa Rusijom

Dodajte komentar

Evropska centralna banka (ECB) upozorila je zajmodavce sa značajnom izloženošću Rusiji da se pripreme za uvođenje međunarodnih sankcija protiv te zemlje, ukoliko Moskva izvrši vojni napad na Ukrajinu.

Upozorenje ECB, koja nadgleda 115 najvećih banaka u eurozoni, uslijedilo je nakon što su SAD zaprijetile da će se Rusija suočiti sa „velikim posljedicama“ ako bude poslala trupe u Ukrajinu, piše FT.

Sankcije bi, prema ECB-u, znatno povećale rizike za međunarodne banke, uključujući francusku Societe Generale, austrijsku Raiffeisen i italijansku UniCredit banku.

Zvaničnici ECB tražili su detalje o tome kako će banke postupati u različitim scenarijima, kao što je mogućnost da se ruskim bankama blokira pristup međunarodnom sistemu platnog prometa SWIFT. U zahtjevima je naglašeno da ECB želi da osigura da evropske banke budu u mogućnosti da primijene bilo koji režim sankcija i brzo blokiraju klijente sa kojima im je zabranjeno da posluju.

Centralna banka istražila je rizike različitih mogućnosti i izvršila pritisak na banke da podijele detalje svojih sopstvenih procjena i planova za vanredne situacije, navode izvori upućeni u detalje. Pomenute banke nijesu željele da komentarišu ove informacije.

Međunarodne banke, uključujući njihove ruske filijale, imaju oko 121 milijardu dolara u imovini koju im duguju entiteti sa sjedištem u Rusiji, a postoji 128 milijardi dolara u kreditima i depozitima od strane ruskih subjekata u stranim bankama.

Societe Generale ima najveću finansijsku izloženost Rusiji od evropskih banaka, sa 2,6 milijardi eura, prema podacima JP Morgan. Austrijska Raiffeisen ima 1,9 milijardi eura, a UniCredit 1,4 milijarde eura izloženosti Rusiji.

Direktor jedne od banaka rekao je da je glavni rizik od sankcija za ruske operacije investicionog bankarstva za one koji se bave velikim investicionim kompanijama i oligarsima, a ne za jedinice komercijalnog bankarstva, koje se uglavnom bave srednjim kompanijama i stanovništvom.

Najveći „sistemski rizik“ bio bi ako bi Rusija bila odsječena od platne mreže SWIFT, što bi moglo da ima uticaj na cijeli bankarski sistem u Rusiji. Ruska centralna banka navodno namjerava da aktivira domaći međubankarski sistem koji bi zamijenio SWIFT, ukoliko bude potrebno.

Dodatni rizik za evropske banke bio bi ako bi sukob u Ukrajini oborio vrijednost ruske rublje, smanjujući tako vrijednost kapitala u njihovim ruskim filijalama. Direktori evropskih banaka navode, pod uslovom anonimnosti, da postoji rizik da bi Moskva mogla da uzvrati bankarima koji pokušaju da sprovedu međunarodne sankcije, slanjem u zatvor.

Izvor: Biznis.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *