Deutsche Bank na kraju 2021. godine ostvarila skoro upola niže prihode

Dodajte komentar

Dobit prije oporezivanja u poslovanju investicione banke Deutsche Bank na kraju prošle godine je skoro prepolovljena, što je posljedica pada prihoda od trgovanja, rastućih troškova i većih provizija za problematične kredite.

Iz jedne od najvećih investicionih banaka je saopšteno da je u četvrtom kvartalu ostvarena dobit prije oporezivanja 319 miliona eura, u odnosu na 599 miliona eura u istom periodu prošle godine, piše Financial Times.

Analitičari su, s druge strane, očekivali da će profit globalnog zajmodavca biti 407 miliona eura. Između oktobra i decembra, fiksni prihod i trgovina valutama bili su 14 odsto niži nego prije godinu dana, nakon što je trgovačka aktivnost na tržištima kapitala popustila. Troškovi platne liste porasli su 30 odsto, čime su i ukupni troškovi povećani za više od četvrtine.

Cijene dionica Deutsche Bank u jutarnjem trgovanju na berzi u Frankfurtu su porasle tri odsto.

Opšte posmatrano, cjelogodišnji profit banke u 2021. godini iznosio je 2,5 milijardi eura, što je najviši nivo od 2011. godine. Prinos na kapital porastao je na 3,4 odsto, ali je i dalje značajno ispod osam odsto, koji su cilj banke u 2022. godini.

Iz Deutsche Bank je saopšteno da će se ove godine nastaviti isplata dividendi u vrijednosti od 400 miliona eura. Takođe, banka planira da otkupi 300 miliona eura akcija, što predstavlja nešto više od jedan odsto procenta njene tržišne kapitalizacije.

Izvršni direktor ove banke Kristijan Seving (Christian Sewing) odložio je dividendu 2019. godine, kada je najavio radikalni plan restrukturiranja koji će banku koštati skoro devet milijardi eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *