Christoph Schoefboeck izabran za predsjednika Nadzornog odbora Erste banke

Dodajte komentar

Nadzorni odbor Erste Bank AD Podgorica (Erste banka) održao je danas konstitutivnu sjednicu, na kojoj je za predsjednika izabran Christoph Schoefboeck, a za zamjenika Krešimir Barić.

Nadzorni odbor je formiran u skladu sa novim Zakonom o kreditnim institucijama. Shodno odlukama jedinog akcionara Erste Bank AD Podgorica, Erste&Steiermärkische Bank d.d., tri od pet dosadašnjih članova Odbora direktora Banke, Christoph Schoefboeck, Krešimir Barić i Sophie Pieringer izabrani su za članove Nadzornog odbora, dok su za nezavisne članove izabrani Željko Uljarević i Biljana Šćekić.

Christoph Schoefboeck ima veoma široko, dugogodišnje iskustvo na različitim upravljačkim pozicijama u Crnoj Gori i u Hrvatskoj. Od 2011. godine je član, a od 2015. je predsjednik Uprave Erste&Steiermärkische Bank d.d., stoprocentnog vlasnika Erste Bank AD Podgorica. Obavljao je više različitih funkcija unutar nadzornih odbora članica Erste grupe u Hrvatskoj, čemu je prethodio angažman na menadžerskim ili upravljačkim pozicijama u ZAO Raiffaisenbank u Moskvi, HVB Splitska banka, HVB Croatia d.d. Doktorirao je ekonomiju na Ekonomskom fakultetu Univerzitetu u Beču i završio brojne programe menadžerskog usavršavanja u Švajcarskoj, Velikoj Britaniji i SAD-u.

Krešimir Barić je u Erste&Steiermärkische Bank d.d. od 2006. godine, a na mjesto člana uprave te banke dolazi nakon što je 15 godina proveo na rukovodilačkim pozicijama u oblasti računovodstva i kontrolinga. Godinu dana je proveo u Erste Grupi u Beču, na funkciji vođe upravljanja profitabilnosti (performance management) i kapitalom, gdje je stekao dodatno međunarodno iskustvo. Osim toga, učestvovao je u rotacionim programima usavršavanja unutar Erste grupe i mnogim grupnim projektima, uključujući i IEDC poslovnu školu iz Bleda, gradeći menadžersko iskustvo i znanje. Po struci je diplomirani ekonomista.

Sophie Pieringer je doktorirala u oblasti međunarodnog biznisa na Karl-Franzens Univerzitetu u Gracu, a direktorica je Službe za kontrolu rejtinga i procjenu nepokretnosti u Erste Group Bank iz Beča (Erste Grupa). Pieringer ima dugogodišnje rukovodilačko iskustvo u finansijskim institucijama. Erste Grupi se pridružila 2011. godine, gdje je dvije godine pokrivala poziciju starijeg menadžera u Strategiji i projektima, a od 2013. godine je kao vođa tima bila odgovorna za upravljanje kreditnim rizikom finansijskih institucija i država. Od 2017. godine do 2020. je obavljala dužnost zamjenice direktora Sektora Grupe za Erste biznis analize.

Nezavisna članica Nadzornog odbora Biljana Šćekić ima dugogodišnje iskustvo u oblasti finansija. Od 2016. godine je na poziciji regionalne šefice programa za razvoj malih i srednjih preduzeća za Centralnu i Jugoistočnu Evropu u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD), sa sjedištem u Beogradu, a prethodno je u istoj instituciji radila na poziciji Nacionalni program menadžer. Prije EBRD-a bila je angažovana u Vladi Crne Gore na pozicijama pomoćnika ministra vanjskih poslova i evropskih integracija, kao i pomoćnika ministra finansija za poreski i carinski sistem, finansiranje loklane samouprave i računovodstvo i reviziju.

Nezavisni član Željko Uljarević ima veoma bogato profesionalno iskustvo u oblasti finansijskih institucija.
Direktor je kancelarije KfW banke za Crnu Goru od 2001. godine, a bio je angažovan u BAS programu EBRD i u DEG, državnoj njemačkoj investiciono-razvojnoj kompaniji. U periodu od 2000. do 2004. godine obavljao je dužnost člana Odbora direktora Opportunity Bank u Crnoj Gori. Prije ulaska u oblast finansija, Uljarević je stekao značajno upravljačko iskustvo u turističkoj industriji.

Shodno Zakonu o kreditnim institucijama koji uvodi sistem dvolinijskog korporativnog upravljanja, od 1. januara 2022. u Erste banci je počeo mandat novoformiranom Upravnom odboru, čiji je predsjednik Aleksa Lukić, a članovi Darko Keković i Damir Ivaštinović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *