Zaboravljena kriza, Venecuela u raljama hiperinflacije

Venecuela, u jeku pandemije i posljedičnog rasta potrošačkih cijena diljem svijeta, pogođena visokom stopom hiperinflacije pala je u zaborav.

Ova zemlja je do kraja 2021. godine imala stopu inflacije od 686 posto. To je najveća stopa inflacije na svijetu za tu godinu, a Centralna banka navodi da su to dobre vijesti s obzirom da je inflacija iznosila 2.959,8 posto 2020. godine.

Prema današnjem kursu, to značl da jedan američki dolar vrijedi 458.255 venecuelnaskih bolivara.

Venecuela je nekada bila najbogatija zemlja Latinske Amerike, a jedan od razloga je taj što ima najveće naftne rezerve na svijetu.

Tokom 70-ih i 80-ih godina proteklog vijeka, uspjeh Venecuele fascinirao je brojne stručnjake, ali je to bilo kratko.

Politička nestabilnost uzrokovana raznim previranjima i višestrukim pokušajima državnih udara malo pomalo je nagrizala dotadašanji ekonomski uspjeh.

Situacija je kuliminirala 2013. godine kada je umro dugogodišnji lider Hugo Chavez, a na njegovo mjesto je došao Nicolas Maduro.

Maduro je od samog početka vladavine kritikovan zbog lošeg upravljanja državom. Strani mediji su ga kritikovali da ‘dobija na težini dok njegov narod gladuje’, prenosi Biznis.ba.

Nestašica u Venecueli i pad životnog standarda doveli su do protesta koji su počeli 2014. koji su eskalirali u svakodnevne proteste širom zemlje.

Vlada pod vodstvom Madura vršila je represiju protiv neslaganja i došlo je do pada njegove popularnosti.

Madurova administracija smatra se odgovornom za loše upravljanje ekonomijom i guranje zemlje u duboku humanitarnu krizu.

Takođe je kritikovana da je pokušala uništiti opoziciju zatvaranjem ili protjerivanjem kritičara vlasti i upotrebom sile protiv antivladinih demonstranata.

Od tada u zemlji vladaju hronične nestašice osnovnih prehrambenih i higijenskih proizvoda, i posljedično imaju najveće stope kriminala i ubistava na svijetu.

Iako se stopa inflacije usporila, Venecueli će trebati dugo vremena i reforme ekonomske politike da bi izašla na kraj s nedaćama kojima je pogođena posljednjih osam godina.

Koliko je administracija predsjednika Madura spremna da radi na tome ostaće da se vidi.

Check Also

NLB Pay i Visa sa Vama na CIM Forumu

Forum kreativnih industrija i medija CIM Forum (Creative Industries and Media Forum), biće održan od …

Leave a Reply

Your email address will not be published.