Razmišljate o promjeni posla ili drugoj životnoj promjeni? Probajte sa ovih 7 pitanja

Dodajte komentar

Ako vam je dobro tu gdje jeste i nemate namjeru da menjate posao, da pokrećete svoj, da se selite ili možda proširite porodicu, onda ovakav tekst nije za vas.

Ali, ako razmišljate o promjeni posla ili bilo kakvoj većoj promjeni u životu, neće vam škoditi malo vođstva ili sugestije nekog iskusnijeg.

Vitni Džonson je više puta nagrađivana kao predavač, pisac i konsultant, lider. Harvard Business School je često poziva da drži predavanja, pa su nedavno i izdali njenu knjigu u kojoj se profesorka bavi razvijanjem ličnih potencijala i potencijala firme. Specijalnost Vitni Džonson jeste lični napredak, upoznavanje sa limitima i kako postići najbolju verziju sebe.

Dakle, ako biste promjenu, ako procjenjujete da je vrijeme za novo okruženje, nove obaveze, nove poslove i ljude, Vitni Džonson će vam sigurno pomoći. Pitanja koja bi vam postavila pred ovakve velike promjene u životu, dragocjena su i odgovori će vam reći da li je zaista vrijeme za promjenu i da li je promjena o kojoj mislite prava.

Formulisala je 7 pitanja:

Da li je dostižno?

Može li se lako testirati? (Počnite od sitnih koraka. Dokazano je da kada čovjek kreće u nešto novo, kreće ’na veliko’ što umije da obeshrabri. Zato, testirajte ovu promjenu malim postepenim koracima koji će vas čekati u toku same realizacije. Tako ćete ohrabriti sebe i neće vas uplašiti ’velika slika promjene’ zbog koje se odlaže svaka akcija).

Da li je poznato ili je novina? (Tačnije, da li vam je poznato bar 85% postupaka i načina kako ćete realizovati promjenu? Onih nepoznatih 5-15% su tu da vas stimulišu na rast i promjenu).

Da li je promjena u skladu sa vama, vašim identitetom? (Sugestija: uvjek je korisno pomeriti malo granice i kad je identitet u pitanju. Tako se dešava rast).

Da li ćete platiti previsoku cijenu?

Da li je promjena u skladu sa mojim vrijednostima? („Ako odgovor na ovo pitanje ignorišete, na vašu je štetu“, napisala je Džonson.)

Da li promjena prati moju svrhu, moje ’zašto’? (Iza svega što radite krije se vaš pokretač, vaša svrha. Ako i dalje niste sigurni šta je to, probajte sljedeći test:

Pitajte prijatelje koji vas dobro poznaju zašto vole vaše društvo i šta dobijaju od druženja sa vama. Njihovi odgovori će vam otkriti vaše ’zašto’)

Promjena i kočnice

Svakom putovanju treba kapetan“, piše Džonsonova. Tako da, ako se odlučujete na promjene, podrazumijevaju se i odluke, ali prije svega vaše duboko uvjerenje da ste spremni da radite na promjeni. Strah je parališući element i na njega morate da računate. Ali, nebrojeno je mnogo mogućnosti koje su ostvarive, nebrojeno je mnogo promjena koje možete da izvedete i isto je toliko planiranja i istraživanja da li se upustiti u nešto veće, novo u životu.

Izvor: Bonitet.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *