Podgorica: Jedna ponuda za nove gradske autobuse

Dodajte komentar

Samo jedna ponuda pristigla je na adresu Glavnog grada za trgovinu 16 autobusa namijenjenih za gradski saobraćaj.

Gradska komisija ocijenila je prihvatljivom ponudu tivatskog “Ben-kova”, koji je ovlašćeni distributer za turski “BMC Otomotiv Sanayi ve Ticaret AS”.

Ukoliko ugovor bude potpisan, na podgoričkim cestama naći će se autobusi “BMC Neocity 8.5m diesel”. U ponudi se navodi da je vrijednost svakog od autobusa po malo više od 102.000 eura bez PDV-a, odnosno 1,64 miliona eura bez PDV-a.

Glavni grad raspisao je u prvoj polovini decembra tender za 16 autobusa za prevoz na gradskim i prigradskim linijama vrijedan dva miliona eura.

Pošto su više puta isticali da nisu dobili saglasnost Vlade, gradske vlasti odlučile su se da dva miliona eura od prodaje udjela u Novom duvanskom kombinatu iskoriste za trgovinu autobusa.

Iz grada na čijem je čelu gradonačelnik Ivan Vuković kazali su da projekat modernizacije javnog prevoza u Podgorici pored nabavke autobusa podrazumijeva i uvođenje novih linija i modernizaciju i digitalizaciju autobuskih stajališta.

”Imajući u vidu da je Podgorica administrativni centar, svakako da će efikasan javni prevoz biti koristan za sve građane Crne Gore i brojne turiste koji posjećuju glavni grad. Ovaj projekat će umnogome doprinijeti povećanju kvaliteta života građana, kroz smanjenje saobraćajnih gužvi, sve veću upotrebu efikasnog javnog prevoza, smanjenje emisije izduvnih gasova i povećanje kvaliteta vazduha u Podgorici”, kazali su iz PG Biroa na pitanja “Vijesti” o značaju ove investicije.

Iznos od milion eura biće, kako se navodi u tekstu tendera, isplaćen u roku od 30 dana od primopredaje autobusa, pola miliona do kraja januara 2023. godine, a preostalu sumu kraja januara 2024. godine.

Autobusi moraju imati najmanje 23 mjesta za sjedjenje, uključujući i mjesto vozača. Kada se uzme u obzir i stajanje, u vozilima mora biti kapacitet za najmanje 60 putnika.

Tehničkim karakteristikama traži se da ima najmanje dvoje vrata na desnoj bočnoj strani. Od tih jedna moraju biti prilagođena za ulazak osoba u invalidskim kolicima.

Unutar autobusa mora, prema specifikacijama, postojati zvučno obavještenje o nazivima stanica (namijenjeno za lica sa oštećenim vidom), kao i led displeji sa istim informacijama (namijenjeni licima sa oštećenim sluhom). Glavni grad, takođe, traži unutrašnje kamere visoke rezolucije koje pokrivaju unutrašnjost vozila.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *