Ništa od Sjevernog toka 2 ako Rusija napadne Ukrajinu

Dodajte komentar

Portparol američkog State Departmenta Ned Price izjavio je u srijedu da gasovod Sjeverni tok 2 između Rusije i Njemačke neće napredovati ako Rusija napadne Ukrajinu.

“Želim biti vrlo jasan: ako Rusija napadne Ukrajinu na ovaj ili onaj način, Sjeverni tok 2 neće krenuti naprijed”, rekao je Price. “Neću ulaziti u pojedinosti. Radićemo s Njemačkom kako bismo osigurali da se ne pomakne naprijed.”, dodao je.

Energetski projekt s najvećim podjelama u Evropi, Sjeverni tok 2, osmišljen je da udvostruči količinu gasa iz Rusije u Njemačku, zaobilazeći tradicionalnu tranzitnu državu Ukrajinu.

Projekat je suočen s otporom unutar Evropske unije, Sjedinjenih Država, kao i Ukrajine, jer povećava energetsku zavisnost Evrope od Rusije i uskraćuje ukrajinske naknade za tranzit.

Australija nudi prirodni gas Evropi u vrijeme rasta rusko-ukrajinskih tenzija

Australija je u vrijeme rasta tenzija oko Ukrajine ponudila da obezbijedi dodatne količine tečnog prirodnog gasa za Evropu, ukoliko Rusija odluči da prekine snabdijevanje energentima.

Uz rast tenzija između Rusije i Zapada, sve je veći strah da bi Moskva mogla da smanji količine ili potpuno zatvori isporuke gasa Evropi, piše Glas Amerike.

Evropskoj uniji već nedostaje gas nakon što je ublažavanje ograničenja kovida-19 postavilo velike zahtjeve za iscrpljene zalihe.

Oko trećine potrebnih zaliha gasa EU nabavlja iz Rusije i možda će joj trebati alternativni izvori jer strahovi od ruske invazije na Ukrajinu eskaliraju.

Australija je jedan od vodećih svjetskih proizvođača tečnog prirodnog gasa (LNG) i spremna je da poveća svoj izvoz u evropske zemlje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *