Hrvatska nadomak ulaska u klub bogatih nacija

Dodajte komentar

Vijeće Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) odlučilo je započeti pristupne pregovore sa šest zemalja kandidata – Hrvatskom, Bugarskom, Rumunjskom, Argentinom, Brazilom i Peruom. Odluka o povećanju broja članica donesena je nakon pažljivog pregleda napretka šest zemalja od njihovih prvih zahtjeva za članstvo, saopštio je OECD, organizacija koja sada broji 38 članica.

Kako je navedeno, mape puta će sada biti dostupne za svakog kandidata, pod uslovom da te zemlje ponovo potvrde svoju predanost vrijednostima, viziji i prioritetima OECD-ove Izjave o viziji povodom 60. godišnjice i usvojene Deklaracije Vijeća ministara 2021.

Ovi dokumenti ponovno potvrđuju ciljeve Ustavotvorne skupštine OECD-a, kojima nove članice moraju pristupiti, i navode vrijednosti koje dijele njeni članovi, uključujući očuvanje lične slobode, demokracije, vladavine prava i ljudskih prava, te vrijednosti otvorenog, konkurentne, održive i transparentne tržišne ekonomije.

Glavni sekretar OECD-a Matthias Corman rekao je da je odluka o započinjanju procesa primanja kandidata za članove potvrdila da je organizacija “otvorena i globalno relevantna te da je organizacija u razvoju”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *