Sve što treba znate o euriboru i njegovom uticaju na vaše živote

Dodajte komentar

Nepovoljni globalni trendovi, pandemija korona virusa i sveopšta ekonomska situacija snažno su uticali na kreditne trendove. O tome da li su krediti isplativi, kako će to uticati na nas i kada će se situacija “vratiti na staro” govorio je Dejan Gavrilović, predsjednik udruženja Efektiva, organizacije koja se bavi zaštitom potrošača.

Gavrilović ističe da je globalna pandemija korona virusa uticala na to da krediti budu povoljni, kako bi, bez obzira na krizu, došlo do većeg protoka novca. Nastavljen je trend negativne stope euraibora, cijene po kojoj banke pozajmljuju novac između sebe a koja direktno utiče na cijenu kredita.

– euraibor čini sastavni dio kamatne stope kod stambenih kredita. U ovom trenutku euraibor je na negatiivnih 0.52 procenata i taj negativni trend euraibora traje od septembra 2015. godine, više od šest godina – navodi predsjednik udruženja Efektiva.

Gavrilović je slikovito prikazao kako stopa euraibora utiče na cijenu kredita, vjerujući da će u jednom trenutku doći do skoka euraibora:

– Ako, recimo, uzmemo kredit od 100.000 eura na 25 godina, sa kamatnom stopom, odnosno maržom banke od 3 % i sa šestomjesečnim euraiborom od -0,52%, to znači da je rata kredita 449 eura. Ako euraibor ode na nula procenata, rata će biti 474 eura, a ako ode na 0,5%, rata će biti okruglo 500 eura. Ako euraibor poraste na 3%, ukupna rata biće čak 644 eura. Vjerujem da će do skoka euraibora doći, to je neminovno, samo niko ne može da zna kada.

U Srbiji je primijetan i trend zaduživanja u keš kreditima, toliko da su u protekloj godini čak 60% svih kredita bili – keš krediti. Gavrilović veruje da građani iskorišćavaju povoljnu priliku na tržištu.

– Moguće je da keš krediti imaju veze sa koronom ali prije mislim da imaju veze sa niskom kamatnom stopom. Na taj način, uzimanjem keš kredita zbog niske kamatne stope, građani često refinansiraju svoje već postojeće kredite – navodi Gavrilović.

Izvor: Nova

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *