Stijović najavio najveći agrobudzet za poljoprivrednike u istoriji Crne Gore

Nakon potpisivanja ugovora sa poljoprivrednicima sa sjevera, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede mr Aleksandar Stijović je na Biotehničkom fakultetu u Podgorici potpisao ugovore o dodjeli bespovratne podrške za investicije u preradu na gazdinstvima, sa poljoprivrednim proizvođačima iz Podgorice, Cetinja, Danilovgrada, Kolašina, Bara, Tivta, Ulcinja i Plužina.

Prerada na gazdinstvima podržana je za izgradnju i adaptaciju objekata, nabavku opreme za preradu, pakovanje i čuvanje poljoprivrednih proizvoda. Za investicije ovog tipa omogućena je bespovratna podrška u procentualnom iznosu od 80 odsto bespovratne podrške.U okviru ovog javnog poziva omogućena je podrška u iznosu od 490.000 eura od čega je podrška koju dodjeljuje Ministarstvo oko 390.000 eura. Realizovaće se ukupno 70 investicija.

Ministar Stijović je iskazao posebnu zahvalnost poljoprivrednicima koji sa svojim porodicama svakog dana dokazuju da su stub razvoja ove zemlje. koji su, kako je istakao, za vrijeme velike krize, kada je svijet stao usled pandemije uspjeli da sačuvaju poljoprivrednu proizvodnju, svoja gazdinstva i omoguće svima nama da u svakom trenutku imamo na trpezi zdravu i bezbjednu hranu.

– Ovo će biti velika godina za našu poljoprivredu. Godina novih investicija, razvoja, uvećanja proizvodnje, uvećanja stočnog fonda, uvođenja novih tehnologija u proizvodnji, unapređenja infrastrukture. U ovoj godini se poboljšava životni standard svih građana Crne Gore a to znači i povećanje kupovne moći koja donosi siguran plasman za poljoprivredne proizvode – kazao je Stijović.

Ministar je najavio najveći Agrobudzet za poljoprivrednike u istoriji Crne Gore, istakavši da će benefite novog Agrobudzeta osjetiti svi poljoprivredni proizvođači, kao i da su povećanja posebno izražena u sektoru stočarstva, uključujući značajna povećanja premije za mlijeko, povećanja direktnih plaćanja po površini uz povećanje premija po grlu za goveda, ovce i koze ali i u svim drugim agrobudzetskim mjerama.

– Ovo je samo jedna ali značajna komponenta investicione podrške u ovoj godini za sektor poljoprivrede. Stvoreni su uslovi da se nacionalna sredstva u ovogodišnjem Agrobudzetu uvećaju za oko 9 mil. eura u odnosu na prethodnu godinu i ovo će biti najveći budzet za naše poljoprivrednike u istoriji Crne Gore. Siguran sam da će ova sredstva značajno uticati na unapređenje proizvodnje i dostizanje standrda kvaliteta – ukazao je ministar Stijović.

Menadzerka MIDAS 2 programa u Crnoj Gori Gorica Radulović je uputila čestitke svim poljoprivrencima koji su ispunili uslove za potpisivanje ugovora, i istakla da će kroz MIDAS 2 projekat u narednom periodu u punom kapacitetu nastaviti podrška poljoprivrednom sektoru u Crnoj Gori.

Razvojem prerade na porodičnim gazdinstvima doprinosi se povećanju konkurentnosti proizvoda kako crnogorskih primarnih proizvođača, tako i prerađivača. Ova mjera, kroz stvaranje dodate vrijednosti, povećava prihode, rješava problem viškova primarnih proizvoda i čuvanja proizvoda na gazdinstvima.

U petak, 28. januara u Nikšiću sa početkom u 12 sati biće upriličeno potpisvanje ugovora sa proizvođačima iz preostalih opština.

Izvor: Dan.co.me

Check Also

Zvornička “Alumina” utrostručila dobit u prošloj godini

Prošla godina bila je jedna od najprofitabilnijih za zvorničku kompaniju “Alumina” sa ostvarenom dobiti od …

Leave a Reply

Your email address will not be published.