Sindikat prosvjete traži veće koeficijente

Dodajte komentar

Sindikat prosvjete uputio je Ministarstvu finansija i socijalnog staranja zahtjev za sastanak u vezi sa izmjenom Granskog kolektivnog ugovora u cilju povećavanja koeficijenata za zarade, ali već mjesec nijesu dobili odgovor, kazao je “Vijestima” predsjednik ovog granskog sindikata Radomir Božović.

On je naveo da su saglasnost za početak procedura za izmjenu Kolektivnog ugovora dobili od resornog Ministarstva prosvjete, kulture, nauke i sporta, ali im treba i stav Ministarstva finansija i socijalnog staranja o budžetskim mogućnostima za povećanje zarada do kojeg bi dovelo usklađivanje koeficijenata.

Božović je kazao da se nakon potpisivanja novog kolektivnog ugovora za zdravstvo u decembru desilo da su zarade zaposlenih sa srednjom stručnom spremom u zdravstvu izjednačene sa zaradama nastavnika u osnovnim i srednjim školama, dok je povećanje zarada na Univerzitetu značajno povećalo razliku u zaradama zaposlenih u toj instituciji i ostalom sistemu obrazovanja.

”Tražimo izmjene Kolektivnog ugovora za prosvjetu i povećanje naših koeficijenata kako bi se te razlike smanjile. Januarska zarada zaposlenima u prosvjeti biće povećana kao i svima zahvaljujući programu “Evropa sad”, međutim dodatno su povećane u onim oblastima gdje su novim kolektivnim ugovorima povećani i koeficijenti. Program “Evropa sad” je zaživio zahvaljujući izmjenama zakona kojima se povećavaju neto zarade za dio novca za dažbine, a ti zakoni kako su usvojeni tako mogu biti i ukinuti. Povećanje zarada kroz izmjenu koeficijenata u Kolektivnom ugovoru je sigurnije jer se ne može ukinuti bez odobrenja druge strane”, kazao je Božović.

On je naveo da nije sporno što je pomoćnom osoblju u prosvjeti sa najnižim koeficijentima zarada kroz program “Evropa sad” povećana sa 250 na 450 eura, a nastavnicima sa 550 na 650.

”Smanjena je razlika, ali to nije razlog za traženje izmjena koeficijenata već značajno veće zarade u zdravstvu i na Univerzitetu”, kazao je Božović.

Sindikat prosvjete je sa svojim resornim ministarstvom imao razgovore početkom decembra na temu povećanja koeficijenata i izmjena Koletivnog ugovora. Nakon sastanka iz Ministarstva je saopšteno “da u tom pogledu sindikat ima punu podršku MPNKS za obraćanje i komunikaciju sa ostalim predstavnicima Vlade i ministarstava relevantnih za ovu oblast.

Zahtjev za sastankom su potom uputili Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, ali nisu dobili odgovor.

“Vijesti” su ovom Ministarstvu postavili pitanja u vezi sa zahtjevom Sindikata prosvjete.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *