Roba iz Kine i duplo skuplja

Dodajte komentar

Proizvodi koji u region dolaze iz Kine su u posljednjih godinu dana poskupjeli i preko 50%. Osnovni razlog poskupljenju robe iz Kine je neprestani rast cijena transporta brodskog transporta kontejnera sa robom koji je u odnosu na period prije pandemije i tri puta skuplji.

Prema podacima sajta Freightos koji putem svog FBX (Freightos Baltic Index) indeksa prati kretanje cijena transporta robe prekookeanskim brodovima, trenutna prosječna cijena za prenos jednog kontejnera je 9.680 dolara. Poređenja radi, prema podacima istog sajta, cijena transporta prije godinu dana, 4.204 dolara.

Niz logističkih poremećaja i zagušenja, doveo je do globalne nestašice kontejnera za transport. Usljed te nestašice došlo je do skoka cijena i kašnjenja u isporukama koje pogađaju sve, a sa svakom pojavom novog soja ova kašnjenja bi se dodatno zaoštravala, te bi cijene dodatno rasle.

Transport ka Evropi skuplji od prosjeka

Prosječna cijena transporta jednog kontejnera po svijetu je 9.680 dolara. Ipak, ako pogledamo cijene transporta iz Kine ka Mediteranu ili ka Sjevernoj Evropi, cijene transporta jednog kontejnera su još veće. Prema FBX trenutno vas košta između 14.100 i oko 14.500 dolara da prevezete brodom jedan kontejner robe.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *