Priča o prvom električnom automobilu koji se pravio u Grčkoj

Dodajte komentar

Automobil na struju koji se proizvodio na grčkom ostrvu Siros 1970-ih bio je jedan od prvih masovno izrađivanih električnih modela na svijetu.

Decenijama prije Tesle Ilona Maska, postojao je Enfield 8000, model koji se pravio u Neoriu, na grčkom ostrvu Siros. Ovaj električni automobil plod je ideje grčkog milionera Janisa Gulandrisa, koji je živio u Velikoj Britaniji.

Gulandris je imao firmu pod nazivom Enfield Automotive sa sjedištem na ostrvu Vajt.

On je bio jedan od pionira u oblasti razvoja električnih automobila još 1960-ih kada je Savet za električnu energiju Ujedinjenog Kraljevstva organizovao konkurs i pozvao pojedince i kompanije da naprave vozilo na struju. Enfield 8000 je rođen upravo iz te ideje.

Električni automobil se prvobitno pravio u Velikoj Britaniji

Enfield 8000 je prošao sve potrebne testove za proizvodnju u Ujedinjenom Kraljevstvu i bio je na putu da se proizvodi i u SAD.

Priča se da je tadašnji guverner Kalifornije, budući američki predsjednik Ronald Regan, poslao teretni avion da preveze tri primjerka ovog automobila u Kaliforniju kao podršku njegovom Zakonu o čistom vazduhu.

Međutim, Enfield 8000 se nikad nije proizvodio u Sjedinjenim Državama.

Dizajnirao ga je Grk

U Britaniji je ukupno napravljeno 120 automobila, od kojih su 65 koristili Savjet za električnu energiju i elektroenergetski odbori na jugu Engleske.

Čak i danas, neka od ovih vozila se i dalje oglašavaju za prodaju u Velikoj Britaniji, a jedan se čuva kao eksponat u Muzeju saobraćaja Istočne Anglije u Karlton Kolvilu.

Zanimljivo je da je njegov dizajn zasnovan na ideji drugog Grka, Konstantina Adraktasa, koji je bio predsjednik i izvršni tehnički direktor kompanije Enfield.

Proizvodnja se seli u Grčku

Enfield 8000 zatim počinje da se izrađuje u Grčkoj nakon što se kompanija spojila sa firmom u Neorion (takođe u vlasništvu Gulandrisa) i preimenovana u Enfield-Neorion.

Bilo je mnogo argumenata u vezi sa razlogom zašto je Gulandris odlučio da proizvodnju automobila preseli na ostrvo Siros u Grčkoj.

Tanos Lebesis, tadašnji generalni direktor kompanije Enfield-Neorion, tvrdio je da je Gulandris smatrao da je “kompanija u vlasništvu Grka, automobil su dizajnirali Grci, pa bi trebalo da ga i proizvode Grci”.

Propast projekta

Vjerovalo se da automobil ima veliki potencijal ranih sedamdesetih, u vrijeme kada je nastupila svjetska naftna kriza.

Ipak, proizvodnja je okončana 1977. godine jer se zbog promjena u poreskoj kategorizaciji u vezi sa električnom energijom automobil nije mogao legalno prodavati u Grčkoj (vozila su zato eksportovana u Veliku Britaniju).

Što se tiče performansi, Enfield 8000 nije imao čime da se pohvali. Iz mjesta do 50 km/h ubrzavao je za 15,7 sekundi, dok je maksimalna brzina bila oko 77 km/h, a kapacitet baterije je dozvoljavao vozačima da pređu oko 64 km, i to ako se kreću malom brzinom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *