Politika Feda obara, a situacija u Ukrajini podiže cijenu zlata

Dodajte komentar

Cijena spot zlata se od jutros je 1.840,49 dolara po unci, uz izuzetno male oscilacije. Fjučersi na zlato u SAD takođe su bili stabilni na 1.841,50 dolara. Dok dio dešavanja ide u prilog cijeni, budući da tražnja za ovim plemenitim metalom raste, paralelno se bilježi i postojanje faktora zbog kojih se neki ulagači oslobađaju zlata.

Ključni faktori koji utiču na cijene zlata su raspoloženje za smanjenje rizika zbog napetosti, povećanje prinosa na trezorske obveznice na smanjenje očekivanja Feda i hedž fondova koji smanjuju neto duge pozicije, rekao je u izjavi za Reuters Majkl Lengford, direktor korporativnog savjetodavnog preduzeća AirGuide.

„Tržište ne zna na koji način će potencijalni sukob u Ukrajini uticati na globalna tržišta. Postoji ogromna količina špekulacija i (očekujem da će cijene zlata ostati nestabilne u kratkom roku“, rekao je Lengford.

NATO je u ponedjeljak saopštio da stavlja snage u pripravnost i osigurava istočnu Evropu sa još brodova i borbenih aviona, što je Rusija ocijenila kao zapadnu „histeriju“, kao odgovor na gomilanje trupa na granici sa Ukrajinom.

Investitori su fokusirani na dvodnevni sastanak Feda o politici koji počinje danas popodne, usred očekivanja da će američka centralna banka signalizovati planove za povećanje kamatnih stopa za 25 baznih poena u martu.

Zlato se generalno posmatra kao zaštita od inflacije, ali je veoma osjetljivo na rastuće kamatne stope u SAD, koje povećavaju oportunitetni trošak držanja nekamatonosnih poluga.

Zlatom bi se moglo više trgovati na osnovu kratkoročne dinamike inflacije, kao i na određeni skepticizam u pogledu potencijala da se inflacija normalizuje drastično kao što to impliciraju tržišta u dugoročnom periodu.

Udio najvećeg svjetskog berzanskog fonda podržanog zlatom, SPDR Gold Trust, prošlog petka je porastao na najviši nivo od kraja avgusta 2021.

Cijena spot srebra je pala 0,9% na 23,75 dolara za uncu. Paladijum je oslabio 0,3% na 2.142,08 dolara, a platina 1,1% na 1.015,54 dolara.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *