Politička kriza može ugroziti program “Evropa sad”

Aktuelna politička kriza može ugroziti program Evropa sad, što ne bi bilo dobro iz više razloga, ocijenio je ekonomski analitičar Predrag Drecun.

Novonastala politička situacija dovešće do formiranja nove vlade, manjinske ili tehničke, ili možda čak i prave političke, ili do vanrednih izbora.

“Kako god bude, postoji rizik da program Evropa sad i sve ono što je planirano da prati ovaj program, bude u izvjesnoj mjeri ugroženo ili možda modifikovano na način koji bi nova vlada mogla da definiše. Ne bi bilo dobro da se ovaj program kompromituje iz više razloga i vjerujem da se to neće desiti pa kako god da se formira vlada”, rekao je Drecun za Dan.

Prema njegovim riječima, to je program koji relaksira privredu i poslodavce i privlačan je za strane investitore.

“Dovodi do smanjenja socijalne razlike u određenoj mjeri. Novu vladu čeka ogroman izazov i ne smije se dozvoliti da nova vlada zaboravi na ekonomski aspekt djelovanja, pod pritiskom političkih tenzija koje će sigurno rasti”, dodao je Drecun.

Zato, kako je kazao, treba početi sa izradom strategije u kojoj će se realni sektor staviti na prvo mjesto radne agende vlade.

To, prema njegovim riječima, znači jačanje poljoprivredne i industrijske proizvodnje i energetskog sektora.

Taj trougao aktivnosti je ključ budućnosti i održivosti programa Evropa sad.

“Konkretno, to znači korišćenje poljoprivrednog zemljišta i povećanje površine obradivog poljoprivrednog zemljišta, zatim oživljavanje aluminijske proizvodnje dok još ima šanse da se sačuva Kombinat aluminijuma (KAP), jer je to nekada bila okosnica realnog sektora i velika podrška energetskom sektoru. Treba naći strateškog partnera koji je brend u ovoj vrsti proizvodnje. Taj partner bi morao dati čvrste garancije da će izgraditi novi energetski objekat za potrebe KAP-a”, ocijenio je Drecun.

On smatram da je to najvažniji dio posla nove vlade, jer za pola godine sve će biti kasno, kad je u pitanju KAP.

“Iskustvo sa ruskim partnerom je u jednom periodu bilo jako pozitivno, što dokazuje da je moguće naći partnera. KAP vuče za sobom najmanje 200 malih preduzeća. Bar je tako nekad bilo. Zašto ne bi bilo opet”, naveo je Drecun.

On je poručio i da energetski sektor pod hitno zahtijeva jedan novi energetski objekat.

“Ima više opcija za to, naravno i struka mora dati optimalno rješenje. Tužno je da samo 18 odsto energetskog potencijala u hidroenergiji bude valorizovano i to traje 40 godina. Mora se konačno krenuti u smanjenje deficita”, poručio je Drecun.

On je saopštio da sve te aktivnosti vode smanjenju spoljnotrgovinskog deficita, kroz uravnoteženje bilansa hrane i energije.

“Samo jačanje realnog sektora čini da program Evropa sad može da bude održiv na dugi rok”, zaključio je Drecun.

Check Also

Većina u Odboru za ekonomiju uzdržana o predlogu rebalansa

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet glasao je o predlogu drugog ovogodišnjeg rebalansa budžeta kao …

One comment

  1. Hahahaha kako teško pada zaljubljenost u Spajkija..

Leave a Reply

Your email address will not be published.