Markiranje goriva čeka na saglasnost Spajića

1 komentar

Nacrt izmjena Zakona o energetici, kojim se uvodi procedura markiranje goriva, je pripremljen i nakon dobijanja saglasnosti Ministarstva finansija i socijalnog staranja biće predat u dalju proceduru, saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva kapitalnih investicija.

– Povećaće se obim kontrole goriva u malo i velepordaji (nekoliko puta) i započeće kontrola internih benzinskih stanica i skladišta za sopstvene potrebe – rekli su predstavnici Ministarstva.

Iz tog resora su sredinom oktobra prošle godine našoj redakciji saopštili da ne očekuju da se zakon može brzo naći naći u skupštinskoj proceduri, jer je potrebno pribaviti neophodne administrativne saglasnosti, kao i saglasnost Energetske zajednice, što iziskuje određeno vrijeme.

Ministar finansija Milojko Spajić je u oktobru prošle godine najavio prvo uvođenje markiranja goriva, od kojeg je očekivao smanjenje sive ekonomije i otvaranje prostora za promjenu akcizne politike. Iz Ministarstva kapitalnih investicija, na čijem je čelu Mladen Bojanić, su nakon toga saopštili da smatraju da donošenje zakona o energetici ne treba da bude uslov za razgovor o politici akciza na naftne derivate. Ranije su našoj redakciji kazali da će nakon donošenja zakona biti raspisan međunarodni tender za učešće u tom poslu. – Ministarstvo kapitalnih investicija je obavilo nekoliko konsultativnih sastanaka sa stručnjacima iz ove oblasti kako bi bili spremni da na kvalitetan način sprovedemo tendersku proceduru – rekli su ranije iz Ministarstva i najavili formiranje posebnog kontrolnog tijela koje će biti uvezano sa Mašinskim fakultetom i imati sertifikovanu laboratoriju za markiranje naftnih derivata.

Markiranje goriva se odnosi na količine derivata koji se uvezu, odnosno stave u promet na crnogorsko tržište. Sistem podrazumijeva da u svakom trenutku količina markera na kontrolnom mjestu mora proporcionalno odgovarati količini markera kojom je gorivo označeno prilikom uvoza. Ukoliko se utvrdi da nije tako, protiv firme se pokreće prekršajni postupak.

Cijene goriva

Sve vrste goriva skuplje su od 18. januara tri do šest centi, pa benzin košta 1,45 eura, odnosno 1,49 eura, a dizel 1,34 eura. Prema podacima Monstata, cijena goriva lani je porasla 22,7 odsto. Predstavnici oba sindikata traže da parlament hitno raspravlja o cijeni goriva, koje je lani poskupilo ukupno 16 puta, a od početka ove godine dva puta, ili 30 odsto u odnosu na početak prošle godine. Predsjednik SSTCG Borislav Pavlović kazao je prošle sedmice da traže i da Skupština hitno pokrene inicijativu za izradu i usvajanje novog zakona o energetici, koji bi omogućio markiranje goriva.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *