Država da kupi čarlija za Montenegro Airlines, pa da ga on izdaje ToMontenegru

Dodajte komentar

Vlada bi trebalo da kupi avion “embraer 195“, registarskih oznaka 4OAOC, za Montenegro Airlines (MA) u stečaju, a da ga onda stečajna uprava iznajmljuje ToMontenegru, kazao je Pobjedi stečajni upravnik prizemljenog nacionalnog avioprevoznika Saša Zejak.

On smatra da je to zakonski način da se riješi pitanje daljeg vlasništva nad avionom kodnog imena “čarli“, koji je trenutno parkiran na aerodromu u Podgorici.

“MA u stečaju od početka 2022. godine ima pravo na državnu pomoć. na osnovu Plana restrukturiranja iz 2012. kojim je definisano da kompanija može dobiti državnu pomoć nakon deset godina. Davanjem državne pomoći MA u stečaju država bi podigla vrijednost stečajnog dužnika. riješila zakonske prepreke nemogućnosti davanja pomoći ToMontenegru i inicirala saradnju dvije državne kompanije”, rekao je Zejak.

“Čarli“ je ranije bio u floti MA, po osnovu finansijskog lizinga. ali zbog neplaćanja jedne rate nije ušao u stečajnu masu. Njegov vlasnik, brazilska BNDES banka. prethodnih mjeseci je pregovarala sa ToMontenegrom o prodaji aviona novoj avio-kompaniji, koja je zbog nedostatka novca krajem prošle godine odustala od kupovine.

Nakon toga je iz Ministarstva kapitalnih investicija saopšteno da će Vlada kupiti avion, pa ga izdavati ToMontenegru. Brazilci su od To Montenegra tražili 5.3 miliona za kupovinu aviona.

“Najava države da će kupiti avion, a potom ga iznajmljivati novoosnovanoj kompaniji sadrži niz nejasnoća. Osim direktne državne pomoći. u kojoj vlasnik kupuje i samom sebi iznajmljuje avion, nijesu riješena pitanja snošenja troškova za vraćanje ovog aviona u plovidbeno stanje, koji mogu biti znatno veći od cijene samog vazduhoplova. Sporan je i trenutni status motora na tom avionu”, istakao je Zejak.

On navodi da je zbog toga 10. januara uputio Vladi dopis kojim je tražio da mu se kaže na koji način MA u stečaju može aplicirati za državnu pomoć u ovoj godini, u skladu sa zakonskom regulativom.

“Iz akata ministarstava i zaštitnice imovinsko-pravnih interesa države proizilazi da je MA u stečaju i dalje u državnom vlasništvu, a kako imamo dozvolu za nastavak djelatnosti tražili smo da nam se dostave podaci o tome kako i na koji način možemo aplicirati za državnu pomoć. Još nijesam dobio odgovor Vlade na to”, ukazao je Zejak.

Sva strategija razvoja MA u stečaju do njegove prodaje je, tvrdi Zejak, usmjerena na podizanje sektora koje nova aviokompanija nema.

“Nesaradnjom dvije kompanije čini se neprocjenjiva šteta po državu. Posebno u situaciji kada zaštitnica državnih interesa radi protiv interesa države, pokušavajući da smanji vrijednost stečajne mase MA iz koje država kao povjerilac treba da se naplati”, ocijenio je Zejak.

Stečajna uprava MA ranije je podnijela krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici protiv NN lica zbog sumnje da su počinili krivično djelo teška krađa, otuđenjem djelova sa ,,čarlija“.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *