Zahvaljujući novcu Džefa Bezosa naučnici na korak do otkivanja tajne dugog života

Dodajte komentar
CEO Amazona Jeff Bezos

Američki biznismen i multimilijarder Džef Bezos je uložio ogroman novac u kompaniju koja se bavi pronalaženjem načina da se produži ljudski život. Altos Labs je objavio kako su prikupili 3 milijarde dolara i da su spremni da otpočnu svoja istraživanja.

Stiv Džobs je jednom izjavio kako je smrt najbolji izum čovječanstva. I dok će se veliki broj ljudi složiti sa ovime, postoji grupa koja želi da iskoristi svoj novac i znanje kako bi produžili svoj životni vijek.

U njih spada i najbogatiji čovjek na planeti Džef Bezos, koji je nakon razvoda totalno promijenio svoj imidž iz Bil Gejtsa #2 u super zlikovca. On i ruski oligarh Juri Milner, koji ima jake veze u Kremlinu, su obezbijedili da Altos Labs može da dovede najveće stručnjake kao što je Hač Beron, koji je na mestu izvršnog direktora.

Bezos je rekao kako je podržao još jednu kompaniju, Unity Biotechnology, koja će se baviti uništavanjem takozvanih “zombi ćelija”. Ove ćelije ne umiru već postaju štetne za organizam, a povezane su sa dijabetesom, artritisom i demenciom.

Cinici će reći kako je ovo pogrešno jer se starenje gleda kao bolest koju treba izliječiti, i kako će samo mega bogati moći da ubiraju plodove ovih istraživanja. Ipak naučnici tvrde da ovo neće pomoći samo Bezosu i Cukerbergu, već i desetinama miliona ljudi, a može dovesti i do iscjeljenja bolesti, naročito onih vezaih za starenje.

Altos Labs svoja istraživanja bazira na dva relativno nova otkrića, a prvi od njih je Jamanaka transkripcioni faktori. Dobili su ime po japanskom naučniku i nobelovcu Šinjai Jamanaki, koji je otkrio da dodavanjem 4 regulatorna proteina može da “resetuje” ćeliju. Ona onda postaje mlađa i može da joj se dodijeli bilo koja uloga. Ćelije koje se dobiju ovim putem se zovu matične ćelije.

Kada se prvi put saznalo za ove ćelije 2006, javnost je burno reagovala pa su donijete restriktivne mjere koje su poprilično otežale istraživanje na ovom polju. Uglavnom su se bunili jer su smatrali da ne treba da se manipuliše sa životnim vijekom a nije pomogla ni činjenica da se matične ćelije uzimaju iz embriona. Oni smatraju da je smrt prirodna i neizbježna, a da je evolucija unaprijed odlučila naše limite.

Iz Altos Laba kažu kako im cilj nije da se obogate već da kroz radoznalost otkriju najveću tajnu prirode.

Iako zanemarimo moralne dileme, da li smo okej sa tim da damo Džefu Bezosu, čije firme ubijaju porodične prodavnice i ekstremno su štetne po životnu sredinu, još jedan životni vijek da ponovi isto? Možda će Altos Lab biti samo još jedna zborvljena revolucionarna firma, ali činjenica je da ima potrebne ljude i dovoljno novca da uspije.

Izvor: Noizz.rs

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *